Tuesday, 25 August 2009

Ramadhan Kembali!!!

Assalamualaikum~

Hari ni saye nk tulis dlm bahase Melayu pasar la...hihihi
Seperti yg kite sume tau, Ramadhan Al-Mubarak kembali selepas menyepikan "diri" hampir setahun...dan seperti biase, umat Islam perlu menunaikan kewajipan masing2 dengan berpuasa selama sebulan di bulan Ramadhan ni...*rukun Islam ke-3 tu!!* Jgn ponteng puase plak ye kwn2!!!

Di bulan yg mulia inilah yg kite patut memperbanyakkan amalan kite...tp bkn nk kate bulan ni je kne bt amalan, bulan2 len pun kne jugak but byk manfaat yg kite dpt pd bulan ni la kn...Solat Tarawih, solat witir, membaca Al-Qur'an, mendlami Al-Qur'an...di mase2 senggang kite ni ape kate kite isikan dengan sume yg tlh disebut td...kan lagi senang rase idup ni...huhuhu

Alhamdulillah kite ade peluang lg untuk berpuase dan bersolat tarawih di tahun ni...saye sgt bersyukur kerana bkn senang nk buang rase kemalasan dlm diri kite ni...puase tu saje dh menguatkan daya menahan diri kite kn...nafsu ni jgn diikutkan sgt! bleh bawa nahas diri je...

Tp rindu jugak saye kt rumah kt Malaysia tu. Tiap2 ari puase sure akan beli makanan dr bazaar Ramadhan dkt2 rumah tu ataupon mak yg masak...huhuhu rindunye!!! *padahal baru seminggu duk Jakarta..mengade2* Ahaha..kalo pegi bazaar tu..air kelapa, kuey teow, ngn kuih melake tu mmg xsah kalo xbeli! Sedap benar...Malangnye xde bazaar la plak kt sini...huhuhu

Oh...tp ingat ye kawan2, jgn mkn terlebih sgt! nnti susah plak nk solat tarawih kang...ahaha (makan bila lapar, berhenti sebelum kenyang!!!)

Sebelum saye terlupe, adalah lebih baik kalo kite bermaaf2an dgn ibu bapa kite, kawan2... supaya amalan dan puase kite diterima oleh Allah~

Oleh itu...saye ingin meminta maaf atas segala kesalahan dan kesilapan yg telah saye lakukan kepada anda yg membace blog ini dan mereka yg saye kenali selama 19tahun saye berade di dunia ini...semoga anda dapat maafkan saye yg tidak sempurna ini...

Okla, tu je kot yg saye nk sampaikan buat mase ni...saye nk ucapkan SELAMAT BERPUASA kpd sume umat Islam di Malaysia, Jakarta dan seluruh dunia...

2 comments:

faizfaizah said...

org disini mengucapkan selamat berpuasa untuk org di sana.
hahha.

AKIQIN said...

terima kasih...huhuhuh
btul la faizah, aku sgt rindu kt air kelapa!!!huhuhu
tolong blikan utk aku yeh n then poskan..
hahahhaa