Tuesday, 24 August 2010

200th...

Assalamualaikum...

Haaa....ni post saye yg ke 200. Walaupun bukan exactly the 200th entry yg dipost tapi...same la tu kan. Banyak draft yg xjd dipost. Dibiarkan hidden from the outside world. Biarkan mereka.

So hari ni, saye tibe2 teringat zaman sekolah menengah di waktu upper form. Di sekolah tu, setiap hari sebelum tidur/lights-off kitorg akan berkumpul ramai2 di dataran tengah2 blok aspuri and membace surah Al-Mulk atau surah Yassin beramai2. Bile dh abes, sorg bangun mengetuai bacaan doa di mana yang lainnye mengaminkan. Dan diselitkan jugak Doa Rabitah Hati yang dibace beramai2. Lepas selesai doa, disambung dengan pemberian tazkirah pendek buat renungan sume sebelum tidur.

Haih...rindu sungguh zaman tersebut. Saye yang dulunye xpenah hafal surah Al-Mulk trus bleh hafal surah tersebut. And saye pon rase best bile kitorg berdoa ramai2. Ade yg tempo cepat sikit, ade yang lambat skit...kadang2 tu smpi tunggang langgang jadinye. Tapi ade times jugak yg kitorg nmpk sgt united. Seniors and juniors. :D

Kalo ade yang tertanye2 cmne agaknye Doa Rabitah Hati yang kitorg bace tu...ni die saye sertakan. Kitorg bace dalam bahase Melayu la. Bagi paham. huhuhu :p

Hati ini telah bersatu
Berkumpul di perut bumi-Mu
Hati ini telah berpadu
Bersatu memikul beban dakwah-Mu

Hati ini telah mengikat setia
Untuk mendaulat, untuk menyokong
Syariat-Mu di alam maya
Maka Ya Allah, eratkanlah ikatan yang ada...

Kekalkan kemesraan yang ada
Tunjukkanlah jalan yang benar
Tunjukkanlah dengan cahaya-Mu
Tiada malap terangi alam-Mu

Hidup suburkanlah dengan ma'rifat-Mu
Tapi jika ingin mematikannya
Matikanlah sebagai syuhada'
Dalam perjuangan menegakkan agama yang mulia...


P.S Piqa2, masihkah kau ingat? ahaha

Monday, 23 August 2010

Saye rase mereka tu sume penipu...

Assalamualaikum...

Hohoho...lame sungguh xupdate blog. Best je duk rumah xbuat ape. Cet! Bosan! Asyek tido je. Bengap kang padan muke...eh, tibe2 rindu kt kucing yg namenye Bengap tu. Kucing Parsi yg slalu singgah rumah kitorg ni sombong2 belake. Panggil skit, lari...cais! Takut org pegang bulu gebu die la tu. *mengarut lg..gara2 kebosanan..xde cite lain~*

Sebenarnye parents saye xbagi tulis blog ni. Dorg xbagi saye tulis pasal diri saye. So, kne tulis pasal org lain la nmpknye. tapi xleh masukkan ape perasaan saye pasal org lain tu. Marah ke, suke ke, benci ke, meluat ke, menyampah ke, cinte ke, angau ke, etc3~

Ape je yang tinggal utk dickpkan? Hahaha...lawak2, sebab saye ckp psl bnde2 yg saye senaraikan di atas td je. Oh, amatla bosan rupenye blog ni. Xpe. Biarkan. Xperlu hot pon. Biase2 sudaaaa, ye dak?

Ok, kebelakangan ni apsal la ramai sgt org asing tanpa izin asyek add saye di YM? Mane dorg dpt YM saye ni? Kalo ye pon nk promote diri, xyah la kt saye. Buang mase je. Kalaupun anda bernasib baik diadd oleh saye accidently, akhirnye anda akan didelete jugak. haih...manusia3~ Bermacam2 ragam. Pusing saye memikirkannye. *Nk pikir ape ntah?*

Pastunye, apsal ramai sgt yang tipu saye ni? Tu yg kt chatbox tu. Saye tau anda sume xbace pon blog ni. "Heyaaa i am here at last"? Eleh! penipu. Macam la die susah payah nk cari blog ni smpi cmtu skali reaksinye bile dh jumpe. Penipu! Cais! Pastu buh link nk promote bnde die. Saye xkan click!! Saye xkan! Selepas kejadian mengeklik link yg diberi oleh kawan2 and kuar gmbr hantu menjerit tu... *which happened to my sister yesterday and she forced me to close the window coz she was too scared smpi takut nk naik tingkat atas sorg2! Cais!* saye sudah tidak percaya kepada sebarang link mengarut yg anda antar. Best ke, xbest ke, ketinggalan ke saye kalo xbukak...biarkan! Let me be the judge. Sape yg distribute gmbr hantu menjerit tu mmg patut diberi pelempang/penumbuk laju2/kuat2/padu2 oleh saye. Xkire! Kecik2 tgn saye pon sakit tau kalo ditumbuk. Sape yg buat gmbr tu dan yg menjerit sampai nk pecah gegendang telinga saye mase first time dengar tu *pakai earphone sumbat plak tu!* mmg nk kne dengar jeritan sonic boom dari saye. Ingat hang sorg bleh jerit? Tumbuk kang, dush3!!!

Haaa. ape ntah saye mengarut di pagi hari ni... hadoi la! Mimpi ape ntah td. Menarik tapi xingat psl ape. muahaha...


P.S Saye xleh stop ckp psl ape yg saye rase...atas ni sume dh masuk ape yg saye rase. Haish. Ibu, mintak maaf~ Saye xleh stop. huhuhu

Sunday, 8 August 2010

Ice Cream!!!!

Assalamualaikum...

Ade someone penah tny saye..."Kenape sejak kebelakangan ni ko suke ice cream, Iqin?". Let me answer your question here. Bukan sejak kebelakangan ni, tapi sejak DULLLUUUUUU lagi. Sejak saye tinggal di Penang lagi. Which is dari saye darjah 4 or maybe earlier than that. Saye pon dh xingat sejak bile saye terlalu suke ice cream ni.

Dulu di Penang, Paddle Pop bergerak sentiase lalu depan rumah saye. Dengar je theme song die, saye jerit..."MAMA, NAK AISKRIM!!!". And mak saye yg begitu memahami jiwa kanak2, die pon hulurkan beberapa keping duit seringgit utk anak2nye bli aiskrim yg mereka gemari *saye pengaruh adek saye makan aiskrim tiap2 ari...ahaha*. Bile ade aiskrim baru, kitorg akan try. saye ingat lagi ade satu aiskrim Paddle Pop ni, waktu tu ia merupakan aiskrim pertama yg berisi "syrup" *saye xtau ape name die* di dalam. And saye jatuh cinte ngan aiskrim tu, so akan bli aiskrim same every time saye berhentikan Paddle Pop bergerak tu. Aiskrim luarnye warne hijau, di dalamnye warne merah...sedap~

Bukan Paddle Pop je yg saye berhentikan. Mat Kool bergerak pon saye berhentikan. Yang penting die aiskrim. xkesah la brand ape pon. Mat Kool monyet pon ade yg best. Xingat la name2 mereka. Dh lupe sebab dh lame xmakan aiskrim batang. Mase pegi kedai2 runcit/serbaneka...saye serbu peti aiskrim dulu. Amek aiskrim traffic light. Yang ade warne hijau, kuning n merah tu. Yum2. Hisap2 sampai hilang warne2 die. Hihihi...

Oh, teringat plak. Ade satu mase tu yg saye gile bli aiskrim dalam cup yg ade patung hello kitty. Sebab nk kumpul banyak2. Ntah brpe ratus duit la gune nk bli aiskrim2 tu. Haih la Asyiqin~

Di rumah pon, sentiase ade supply ice cream especially vanilla, preferably with chocolate chips...yum3!!! Kalo pegi supermarket, nampak ice cream, bli yang besar2. hihihi. Kadang2 bukan satu, tapi due bekas. Sorg nk yg ni, sorg nk yg tu...so the solution, bli je sume. Haaa~

Banana split!
Yum3...nk makan banana split~

Vanilla with chocolate chips...HUHUHU!! Mau!!

Oh ice cream...penyejuk tekakku~
Jgn ckp saye baru suke aiskrim! Saye dh lame suke...cume skrg je yg saye tunjukkan.

Saturday, 7 August 2010

The Chosen One...

Assalamualaikum...

Semalam saye check2 news feed kat fb dan suddenly I stumbled upon a video by Maher Zain. His new music video for the song The Chosen One. Lagu tu diinspirasikan oleh Nabi Muhammad SAW, sifat-sifat serta ape yg diajarkan oleh nabi kite. Mari kite tgk music videonye...


video


I actually cried while watching the video. Saye tibe2 rase nak berjumpe dgn Nabi Muhammad SAW. Saye rase cm saye perlukan nabi kite waktu ni. Sume ajaran adalah sebagai panduan untuk kite lead kehidupan kite. Amar makruf nahi mungkar. Alangkah bagusnye kalo saye dapat mengamalkan setiap perbuatan saye tu untuk mendapatkan keredhaan Allah. Knpe saye slalu leka? Terlalu pikirkan keduniaan. Selalu lupe ape tugas kite di dunia ini. Kalo terkena musibah, kite maki hamun dulu sebelum ingat Allah. Bile dpt ape yg kite nk je baru kite ingat Allah. Adoi, terlalu jauh kalo nk dibandingkan. Hinanye saye di muka bumi ni.



*I still have many things to learn*

Friday, 6 August 2010

*GRINNING*

Assalamualaikum...

Sadly, I can't put a smiley in the title. I really want to put a smiley with the big grin. That's what I want to give everyone right now. I feel so blessed. I feel so grateful. I want people to feel the way I feel right now. Hmm..

I've officially completed the second semester of medicine. And now that all the results are out, I am relieved as exam week went not as good as I expected it to be. I had to pinch and slap myself on the face to stay awake. So much to read, understand and remember all those medical terms, mechanisms, chemical reactions, enzymes, etc...yet so little time.

To those who passed the exam, congratulation! To those who haven't yet pass the exams, don't worry...you still have second chance. Do well! Don't despair and never lose hope~ Mistake is the best teacher. Failure is not the end of the world *saye penah tulis ayat ni, xpe la mengulang eh?*

***

Selame ni, saye teragak2 nak menulis tentang results, exam, her segala macam. Saye risau ade yang terase, ade yg tersinggung, mungkin ade juga yang katekan saye riya' takabur. Biase la kn, ade yg do well in exams and ade yang tersadung sikit, and ade jugak yang terjatuh trus ke tanah. Saye xkate saye cemerlang dlm pelajaran, mungkin blum penah her, blum penah remed...dan jelas skali saye xpaham perasaan orang yang penah kne/slalu kne her. Dengan blok yang sedang berlangsung pon xterurus, tibe2 kne her/remedial blok yang lepas. Lagi xkeruan kalo saye berade dlm tempat korg. Bukan bermaksud saye xkn rase perasaan kne her/remed, maybe one day I will...tapi saye doakan kite sume xperlu amek her sume tu.

Secare umumnye, kegagalan itu bukan bermaksud untuk menjatuhkan kite tetapi untuk menguji kekuatan/kemampuan kite untuk bangkit kembali setelah terjatuh tersadung dalam perjalanan untuk berjaye. Kite perlu kate2 semangat dari org lain, support, sokongan padu...tapi jgn bergantung harap pade itu sahaje. Timbulkan rase mau bangkit kembali itu dalam diri kite sendiri dulu, barulah wujud asas/dasar/basic/akar kepada ape yang kite nk bine/tubuhkan/capai. Kalo dh mmg xleh sgt, try fikirkan mase depan kite, ape yang kite nmpk? Di mane kite waktu tu? Cmne carenye kite nk capai mase depan yg kite bayangkan tu?

***

Saye dh tersasar jauh dari ape yg saye nk tulis pada awalnye but it's okay... Ape yg saye nk sampaikan awalnye dh jadi kurang penting/xpenting lgsg.

Walaupun saye bukan pemberi kate2 semangat yg berjaye tapi just know that I've tried. Hope that ape yg saye bebelkan di atas memberi kesan positif kepade at least seorang di luar sono kalo bukan berpuluh2.

***

Ramadhan bakal menjelma. Marilah kite menyambut kedatangan Ramadhan dengan tangan dan hati terbuka. Bulan untuk kite mengajar diri utk menahan nafsu. Bulan pahala amalan kite dilipatgandakan.

xawal sgt kn? :)
Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak!!!

***

Happy holidays! Kepada yg pulang ke rumah masing2, sampaikan salam saye kepada parents anda *mcm la saye knal mereka*. Have a safe flight.






*Awal2 saye tulis entry ni, saye tgh happy...but di pertghan saye jd unhappy~ :'( *

Tuesday, 3 August 2010

Breng..breng..brengsek!

Assalamualaikum~

Saye rase sangat sangat sangat sangat sedey, geram, menyampah and rase cm nk sekeh je org tu. Geramnye! Okay, kisahnye adalah tentang...exam skill lab pemeriksaan fisik abdomen. This time, saye sangat kecewa. Terkilan dengan dosen tu. Tolong la jgn gelak sinis. Sakit hati~

Memang saye xpatut salahkan dosen dan mmg mungkin salah saye sebab xbelajar btul2. Mase skill lab xconcentrate btul2. Tapi, knpe lain dosen lain carenye? ade variety eh care pemeriksaan? Ginjal bleh kejap sini kejap situ eh? Hmmm, maybe ye kot. Tapi die bleh terinjak jauh sgt ke? Haih. xtau la saye. Sorg ajau ni, sorg lagi ajau tu. Kalo ade 13 dosen, make ade 13 care pemeriksaan? Ces! Mane satu yg btul? Sorg tekan after inspire, sorg tekan after expire. Mane satu yg btul ni? Pastu org tanye, xnk jawab! Ces3!

Palpation salah, percussion pon salah. Kalo xsilap, saye buat same cm dosen ajar aritu. Mungkin gak sebab OP saye tu keras benau perut die. Nak tekan pon xleh. Keras cm tulang. Nak cari costo-vertebral angle pon xjumpe. Adoi la. Xpe2. Ni ujian. Kuatkan semangat Asyiqin! Failure is not the end of the world. Kang mase koas lagi teruk dr ni. Bersedia je la ye Asyiqin. Kawan2 sume. Mungkin ade yang lebih teruk dari ape yg saye kne ni, dan skrg saye paham knpe mereka menangis dan sedey dan sebagainya.

*Saye confirm saye fail!*

Dah, mari kite fokus kat exam seterusnye. Anatomy praktikum. And then, anatomy teori and histology and integrasi. Yosh!

Monday, 2 August 2010

Recharge!

Assalamualaikum....

Bermulalah sekali lagi minggu exam buat mahasiswa-mahasiswi comel2 kt U kitorg ni. Dan berjaga malam, bersengkang mate, burning the midnight oil tu mmg perkare biase buat medic students lagi2 yang belajar byk bnde dlm mase yg singkat cm kitorg ni. Ibarat tgh speeding kt highway naik kapchai. Macam nk lari dr polis sebab xde lesen *ape yg saye mengarut ni?*.

Ape yg saye nk cerite hari ni ialah kisah saye berjage bukan setakat malam, tapi pagi, siang, petang, malam, then continue ke pagi keesokan harinye *exam* and sampai la ke saat saye menaip ni. Kalo dikire2, congak2 dlm otak...ade la dalam 30 jam ++. Manusia xsepatutnye berjage selame itu. Tapi saye, seorang manusia, part alien part vampire...telah dengan paksarelanye xtidur buat satu jangka yang sangat lama same cam jangka waktu orang lain tidur bangun 3 kali kot *on average...kononnye*. Kepenatan itu xterkate. Sampai nk turun tangge pon terketar2 kaki. Naik tangge, lagi la! Rase cm daki gunung Everest kali due. Takat jalan datar tu pon nk terjatuh2, tersadung sane sini...nasib baik xtergolek depan org ramai. Malu kot. Mate nak bukak pon kne pakse. Sebab berat sungguh kelopak mate tu. Gravity took over. Hee...

Ntah knpe semalam sangat giat study. Mungkin sebab bahan SANGAT banyak walaupun xde la susah sgt kot kalo dibandingkan dengan neuroscience, cardiovascular, etc. Tapi disebabkan kuantiti die yang banyak menyebabkan kitorg terpakse amek mase yang lebih lame dr biase untuk memaham dan menghafal bahan2 tu. Mase study tadi pon sampai tersasul2, tunggang terbalik terms2 sume. Hemoprotein jadi "hemotropin". NADPH jadi "DAPNH". Otak bermain2 ngan tuan die. Tibe2 jd dyslexic. Mungkin saye ade ability untuk bace tulisan Greek like Percy Jackson. Hmmm~ Ok, stop mengarut! Tapi seriously rase sangat la xbest bile xcukup tido ni. Setiap sel rase nk memberontak. Sume nk stop functioning tapi xleh sebab nnti mati la saye. Saye rase ade keperluan untuk saye bergerak all the time to make sure yg sel2 xberhenti bekerja. *Ye, saye tau, patutnye simpan energy, ini tak! pergi buang energy lagi ade la* Tapi kalo xbergerak, serious akan blackout trus. Itu la first time saye rase cm nk pitam. Xpitam pon. Cume lembik cm sotong je la. Tadi pon sikit lagi nk jatuh depan Afiq. Huhuhu...

Bayangkan saye yg mmg asalnye xstabil waktu normal, kalo cm tadi...lagi la xstabil! Terhuyung hayang jugak nk jalan. Nak angkat bag kecik saye tu pon xlarat. Rase cm angkat batu. Haih. Xbest2! Walaupun ni bleh dikatakan latihan untuk on-call kelak...tapi saye xrase kite perlu pakse diri smpi cmtu skali. Even doctors sleep.

Moral of the story: Jangan la pakse diri buat something yang anda rase anda xmungkin mampu buat. Don't overwork yourself. Kalo rase bleh angkat bag 300 gram je, oleh itu bawak la bag 300 gram je. Xyah la sumbat smpi jd 3 kg just nk practice utk weight-lifting. Kalo rase bleh stay up sampai kul 1 pagi je, maka stay up sampai 1 pagi je la...xyah lebih2 sampai xtidur lgsg. Kalo otak xsegar pon ape gunenye, ye dak? Sume bnde yg kite bace pon eventually akan terbang melayang and kite end up kne bace balik. Kan dh rugi~ Rugi tidur. Rugi tenage. Rugi mase. Haaa...Banyak tu! Seperti yg saye berjuta2 kali berazam utk berubah, tapi xjd2...jgnla procrastinate. Kalo rase ade mase, gune mase tu wisely! *pandai plak Asyiqin nk nasihat org padahal diri sendiri huru hare*


Huish, rase cm nk tido lg...xpuas tido 2 jam td sbb still penat. Muscle ache! Kne tido 16 jam. Baru best~ Tido lame2 pon xleh gak, xtido pon xleh gak. Kang kne bebel lg...hihihi~