Friday, 26 February 2010

Bandung Here We Come!!! Last Episode

Assalamulaikum~

Okay, I'll skip all the nonsense and get right to the main points, deal? DEAL! *konon je* ahaha...So here~

DAY TWO, FIRST STOP: PASAR BARU
Saye telah pegi to this place ngan my family sblum ni actually. So, there we were in a place filled with people. We split up and masing2 mencari brg2 yang ingin dicari baik untuk diri sendiri, keluarga, makcik2, pakcik2, nenek2, kawan2, etc. Di sana banyak la dijual kain2 ela dan telekung2. Alma and I berjalan bersama and went hunting for cottons~ I found one which was very comel!!! I like!!! Saye nk baju kampung sejak dari form 3 lagi but xpenah dapat pakai. My mom penah buat but memndgkan die buat tanpe menjadikn saye sebagai rujukan, makanya baju itu xdpt dipakai dengan selese..ahaha.

So, when I was considering on buying kain cotton tu, I thought about my mom and my sister. "Hmm...my sis mesti nk punye since akaknye dapat", saye berpikir sendiri. Tapi memandangkan keluarga kami yang sgt cerewet dalam bab2 pakaian ni, plus my sis xpakai sgt pon baju kurung except during kenduri kawin and such, so saye batalkan niat untuk membeli utk mereka. *Rasenye my mom xminat cotton ni..ahaha buat assumption sendiri*. Kami pon meneruskan buruan untuk membeli kain2 cotton untuk family Alma. Kami pusing2 dan putar2 seluruh Pasar Baru tu dan akhirnye Alma dapat la beberapa kain. So saye pon ajak la Alma turun memandangkan saye dh penat berjalan dan sudah pon smpi limit mase yg diberi *lame sbnrnye..dari kul 9 sampai 11, ape la yg dibuat saye selame tu??*.

Di situla bermulenye sakit kerongkong saye. Kt pasar baru tu dipenuhi ngan manusia2 merokok *seperti yg dinyatakan dlm entry dlu2 about the trip to Bandung with my family*. Asap rokok mencemari udare Pasar Baru tersebut. Setiap particles yang masuk dlm saluran pernafasan saye merupakan particles yang dtgnye dari rokok tersebut. Menghakis everything on its way dan menyebabkan tekak saye kering dan xbest! HISH! Ni baru menghidu blum menghisap. Adeh. Cube bygkan saye menghisap rokok, sure hilang trachea, oesophagus, paru2, perut dan segale macam organ dlm tubuh saye ni sebab terhakis. Huish..bahaye2!!! Ok, then we're off to MAKAN!!!!

SECOND STOP: RESTORAN KARAMBA
Ape nk ckp eh? Hmmm, kitorg makan la. That's it.

OH WAIT! Ade piano di restoran tu! I was like a little girl excited to see a Barbie. Ahaha...itu bukan first time saye jumpe piano. No no! Tapi merupakan first time saye memainkan sebuah lagu di piano dalam keadaan duduk. Sebabnye, selame ni hanya jumpe kt mall2 and takut nk main2 n duduk atas kerusinye memandangkan piano2 tersebut are for sale. So bile jumpe piano di mall2 atau kedai music tu, saye just main tekan2 keys die je...ahaha. Keys piano adalah sgt berat kalo nk dibandingkan dengan keyboard *bukan keyboard komputer k!*. Selame ni main keyboard cm senang je coz xyah tekan kuat sgt utk kuar bunyi, but piano tu...huish! Tekan la sekuat mane pon, bunyi xnk kuar! Letih gak main. Kne practice ni~ ahaha

Ok, satu lagi kejadian yang saye rase cm nk tampar diri sendiri. Hmm, I left my telekung utk travelling kt surau di restoran Karamba tu. Haaaa...bagusnye Asyiqin! Syabas! Telekung tu telah berjase kepada saye dan saye sangat menghargai kewujudannye bersama saye selame ni. Why did I have to leave it there? No no...Why did you have to LEAVE ME? Sedeynye saye~
Actually I didn't realize kehilangannye until we reached Jakarta. ahaha!! Beng! Ape2 pun, saye berharap orang yang solat kt situ dan menggunakan telekung tersebut menjaga anda dengan baik. Goodbye, sayonara, annyeong telekung kesygnku~

Moving on.

THIRD STOP: THE SECRET, THE OASIS, HERITAGE, etc.
Di sini kitorg bershopping dan bershopping. Eh jap. Bukan kitorg, tapi mereka. Saye xbeli pape pon di sini. xberminat nk bli pape. Perfume pon xpakai so buat ape nk bli. Kalo nk bli utk family pon, xtau taste dorg cmne. Plus, I can't stand perfume. Memeningkan kepale yang amat! Kalo nk bli mesti la kne bau dlu kn perfume tu, so kirim salam je la. No way hozay! Tambah plak ngan mereka2 yang makan ais krim durian kt situ. MasyaALLAH, bertambah kepeningan kepale saya at that time. Nk lari ke tmpt lain xleh sebab hujan lebat. So tahan je la. Kadang2 tu, mmg tahan nafas btul. Bernafas ikut mulut je. ahaha




FOURTH STOP: CIHAMPELAS WALK
Di Cihampelas Walk, terdapat deretan factory outlet2 dan juge kedai2 kecik yang menjual brg ape ntah. xtau la. Xsempat nk masuk setiap satu. Nothing special happened. Just kitorg berjalan dan mengunjungi beberapa factory outlets, jenguk2 baju2, tapi xbli pon. And dikatekan suh berkumpul kul 5.15ptg so Alma, saye dan beberape yg lain pon pulang ke tmpt asal kitorg turun. Tunggu la di situ. Mslhnye, van tidak berenti di situ tetapi nun jauh di sana. Kitorg yang penat2 patah balik ke tmpt turun td, terpakse la patah balik lagi skali utk ke van. Huish, van mase tu mmg packed! Ngan barang2 masing2. Kotak sane sini. Plastik bag jgn nk kate la. Banyak sgt kot.


THE VERY LAST STOP: TRAIN STATION BANDUNG
Seusainye segala aktiviti shopping dan berjalan kitorg, tibe la mase utk pulang ke Jakarta yang panas lagi xsejuk cm Bandung tu. Sementare menunggu departure train tu, kitorg sempat bergmbar kenangan kt stesen tu. Dengan barang kitorg yang banyak tu, kitorg telah menconquer the train station..ahaha. Pastu buat bising cm station tu kitorg pny. Berposing sane sini utk bergambar. Then, tibe la pule mase utk board the train.

Saye dan Alma pon ikut la mereka yang lain masuk ke gerabak kereta api *Alma ade tny tapi saye confident semcm je kate kitorg sme gerabak ngan yg lain*. Tapi setelah smpi di gerabak dorg, saye perasan nombor seat kitorg telah diduduki oleh orang. So, saye pon pelik la. "Hmmm..btul ke seat kitorg kt situ?", "Kitorg xsame gerabak ke?". Saye pon bertny la ngan sorg pekerja train tu psl tiket kitorg and die menyatekan bahawa seat kitorg kt hujung skali iaitu gerabak pertama. Mak I! Jauh kot! Terpisah jauh ngan rakan2 yg lain. Adeh...sedey~

Pade awalnye cm biase2 je rase walaupun terpisah jauh ngan yg lain tu. Saye ingat nk tidur sebab penat sgt kot berjalan sepjg hari selame 2 hari. Terlelap kejap je la, ade la dlm 5 minit. Pastu terdengar cm letupan ape ntah then saye terjage smpai ke sudah. Dalam train tu, kitorg tengok cite cinte yang dilakoni Acha. Saye sgt la xberpuas hati ngan cite tu sbb akhirnye kuar phrase ni..."Akan bersambung". Cis! Penat tengok, akhirnye tergantung plak endingnye.

Ha, kt situ kitorg dh mule cuak sebab xtau nk turun kt mane coz ade beberape hentian yang dibuat oleh train tu. Kitorg dh gelabah dh. Tapi saye tenangkan Alma *ahahaha* sebab luckily ade senior kt depan kitorg. So kitorg pon tunggu la senior tu bangun, baru kitorg akan bgn kuar.

At about 9pm lebih2 skit, kitorg pon smpi Stesen kereta api Gambir pada malam hari, dan hujan. Sebelum pulg ke rumah masing2, kitorg solat dlu. That was when I realized my telekung went missing. Nowhere to be found. HUHUHU!!!

Okay, that's all about our trip to Bandung~ I LOVE IT!!! and I hope that I can do this again next time~ haaa...bestnye. Masih segar di ingatan...walaupon kekuatan memoriku xkuat.

UK, Korea...here I come!!! Hahaha..harapan~

Thursday, 25 February 2010

Bandung Here We Come!!! Episode 2

Assalamualaikum~

Haaaa...so where did we stop? Hmmm, our second stop.

SECOND STOP: TAMAN WISATA AIR PANAS ALAM/SARI ATER HOT SPRING RESORT (huish! pjgnye~)
Okay, later that afternoon, we went to Taman Wisata Air Panas Alam atau Sari Ater Hot Spring Resort *berdasarkan tiket masuk yang berharge Rp16k* where warm water flowing swiftly all over the place. Warm enough to give off vapour. That was my first time to a hot spring. Wait! I lied! I've been to one before with my family and the water there was far more warm. Back to the topic! So there we were, excited to play with water. The place was filled with p

eople, naked, half-naked *terlucah plak* children running around, older people with clothes on taking a bath from the manmade hot spring waterfall *wujudkah?*.

Dalan perjalanan ke kolam air panas yang bleh digunakan oleh kitorg, kitorg jln la thru this path yang lead to main other kolam2 air panas. Memandangkan hari hujan, so byk la rama2 a.k.a my sworn enemy~ Ade satu rama2 ni yang kelihatan sedikit besar dari kawan2nye yang lain terbang ngan niat xbaik yaitu untuk menyerang manusia yg bername Asyiqin. Tanpe gentar, rame2 tersbut mendekati manusia yg kebetulan bername Asyiqin berdekatan dengannye dan apabila Asyiqin terperasan kewujudan rame2 BESAU, die pon berlari meninggalkan kawan2nye yang sudah gelak2 melihat gelagat Asyiqin ni. Namun, mereka tidak tau betape menakutkannye rama2 tersebut. Ia bukanlah something yg cuddly or baik. Yes, I admit that they are beautiful in some ways, but also deadly! Be warned!

Kebetulan, terdapat la sebuah kolam air panas yang unoccupied. Ntah bagaimanelah mereka bleh jumpe port tu. Elok plak tu! Cukup la nk muat kami2 ni utk merendamkan kaki kitorg yang kesejukan gara2 hujan rahmat yang membasahi seluar dan kaki kami semua. Makanya, tanpe berlengah mase kaki mencelupkan kaki utk direbus dalam air panas tu. *xpanas lgsg! Tipu je tu* Walaupun begitu, saye tetap berase sangat lege dan bersyukur sbb wujudnye kolam air panas pada waktu saye memerlukannye. Kaki saye waktu tu dah nk beku kot sebab sejuk sgt.

So, di kolam tersebut kitorg pon bermain2 la seperti orang perak/jakun cm xpenah main air. And kitorg yang kebosanan xtau nk buat ape, invent la satu game ni. FYI, permainan ini telah diciptakan oleh Afiq *nmpk je cm org tue, pdhal kanak2! kite,kite,kite*. Game ini memerlukan kitorg utk membaling batu agar batu tersebut dpt land on the side of the big batu *where the water flows out* at the centre of the kolam air panas. And guess who the winner was? Of kos la saye, ASYIQIN, The Champion! ngah3~

Kemudian, apabile Wawa and the gang smpi membawe mknn, saye tibe2 dgr suatu bunyi aneh dari perut menandekan kelaparan. Saye tengok kanan, mereka masih khusyuk main game td. Tengok kiri, bersembang smpi xingat psl mknn. So, saye dgn sabarnye menunggu di situ agar seseorang bgn utk mkn. Nasib baik la, not long after that Alma ajak mkn. Huish...then kitorg pon mkn la CFC. *xde name lain ke?bagus tul~* Kenyang2 kt situ, kitorg pon bersedia utk gerak ke destinasi seterusnye yaitu stop ke-3.

THIRD STOP: RUMAH MODE
Rumah mode ini sgt terkenal. *Orang lain kenal and penah dengar namenye..namun I was unaware of its existence until that very moment*. Kate mereka yang knal tmpt tu, byk baju yg lawa2, branded2 dan best2 kt situ but a bit mahal. So saye pon bersedialah fulusnye, budgeting in the van so that I wouldn't succumb to temptations. So kitorg pon masuk la ke rumah mode tu, round2, jalan2, survey2 harge, considering, jalan2 lagi, etc. Saye duk dlm tu xtertarik lgsg tgk baju2nye. Ade la nmpk satu sweater lawa ni, but saye thn diri dari beli coz kesejukan yang saye rase was only at that time and not when in Jakarta or Malaysia. So not worth it. That was what I tell myself everytime I see something I want.

"Will you wear it in the next 2 years or so?", "Perlu ke?", "Perlu sekarang je atau perlu all the time?", etc. Banyak kne consider bile membeli ni sbnrnye. My mind was like working non stop when I was in the "house". So move on ke bhgn lain. Jalan2 lagi jumpe plak section socks. HUISH!!!! Xtahan! Mesti bli! "Perlu?". "OF COURSE!!!". Bleh thn la hargenye. Comel plak tu. Adeh...cair dibuatnye~ So akhirnye, stlh membelek2 sume socks yang tergantung tu, saye memutuskan utk amek 2 set (4 psg) je. Alma yg pade awalnye nk bli smpi 4 paket!, hanye amek 2 sets je. Bagus Alma, tahan diri! Kne jimat utk UK~

And then saye ternmpk la seluar2 edc yg septtnye sgt mhl *di luar kemampuanku* di Malaysia menjadi agak murah di Bandung. Dan ada byk pilihan seluar kargo I've always wanted a pair* di situ. Malangnye sizing utk seluarnye lain la plak. Satu hal nk mencari saiz yang diperlukan. Pastu after trying on so many pants, I finally got a pair. Haaa~

FOURTH STOP: KEDAI MAKAN SUNDA (xtau name die..xsempat nk tgk)
Kemudian selesai solat dan bergambar situ sini...kami pon menggerakkan diri ke perhentian yang seterusnya. Tujuan ke tempat makan!! Sume org pon dh nk tukar jadi Hulk sbb lapau sgt especially saye. Perut dh mengaum dh time. Then, kitorg order segale jenis mknn yg tertera kt buku menu comel dan unik tu. Ayam, ikan, sotong, daging, sayur, tomyam dan air kelapa~ Nasib baiklah sume mknn sume bleh thn sedapnye. Berbaloi la jugak bayau 50k sorg. huish!




FIFTH STOP: KARTIKA SARI
Pastu, kitorg pon pergi la ke suatu kedai *kedai ke hotel tu eh?* utk membeli kek atau brownies yang terkenal di Bandung. Sampai org nun jauh di Jakarta pon pesan byk2 sebab kate org brownies tu sedap. So, apabile kitorg sampai di sane xde la ramai sgt pelanggan yang beratur. Saye dan rakan2 pon trus pegi ke tempat kek2 dan brownies tu utk memilih kek2 dan brownies pilihan kitorg. Selepas beberape lame menconsider utk membeli brownies ape, kitorg pon ended up membeli sedozen brownies chocolate chip. Byk tu memandangkan brownies tersebut sgt la besau! Kitorg juga membeli kek kukus marble yg MMG SEDAP *sudah abes dimakan*!!!! SEDAP!!!




LAST STOP OF THE FIRST DAY

Apabile penat bershopping, berjalan2, berpusing2, berpening2, etc., kami pon sampai ke destinasi terakhir kami iaitu Hotel Gurame *ni name ikan yang kitorg makan sblm tu*. Kitorg telah menshare 5 org dlm satu bilik yang beraircond. Sbnrnye, saye suke! Tido 5 org satu katil, technically 2 katil single but what's the difference? *Sume pompuan okay!* Sorry Farah that you had to sleep on the floor~ Nadia tu yang conquer katil. ahaha JK!

So that was it for 20th February 2010! Stay tune for the next episode! ahaha~
No sneak peek..sorry!

Tuesday, 23 February 2010

Bandung Here We Come!!! Episode 1

Assalamualaikum~

Seperti yang telah dinyatakan dalam entry sebelum ini, saye dan Alma telah berkeputusan untuk berkunjung/melawat/melancong/berjalan2 di Bandung bersama kawan2 yang lain.

Apakah sebab utama saye mahu mengikut mereka?
  • Pertama, sebab pegi naik train!!!! When I found out that they were planning on going there by train, I automatically had the urge to tag along. I imagined something like the journey from 93/4 to Hogwarts. Ahhh...that would have been very nice~
  • Kedua, saye mau the experience kuar bersama kawan2 ke suatu tempat yang jauh. *Nak rase independent la konon*
  • Ketiga, ape lagi??? Ntah la. Rase gatal tangan nak mengambil gmbr2 selain dari di Jakarta panas tu.
  • Keempat, saye sudah fed up duduk di bilik yang kecil lagi panas itu...saye mau duk dalam aircond! *I'm referring to the van, hotel and Bandung in general*
Haaa...sudah terbukti kemahuan saye untuk ke Bandung amatlah kuat pada waktu itu. Tambahan pula, apabila Alma memberitahu bahawa die juge mahu ikut bersame...saye jadi makin excited dan bersemangat. Waktu kitorg bt keputusan tu adalah malam sebelum hari bertolak ke Bandung. Dan waktu bertolak adalah pada jam 6 pagi. Saye dan Alma, dengan tiade tiketnye...terpakse la bangun awal pade keesokan harinye so that dpt bli tiket same waktu ngan mereka yang lain.

Kitorg di blkg, mereka di depan~

Pada malam tersebut, saye xdpt tidur awal atas sebab2 tertentu dan hanya berjaye tido pd pkul 3 pagi dan dikejutkan oleh mbak pd jam 4.30pg. Meaning to say, I basically slept about 1 and a half hours only! Alhamdulillah, tiket yang kitorg dpt adalah pada waktu yg same dgn mereka yang lain. Namun, kitorg dpt seat yang blkg dan agak terpisah dengan mereka yang lain.

So dlm kereta api yg sgt sejuk itu, saye ingat nk tido sebab xcukup tido the night before. But xdpt tido lgsg! Pemandangan (cantik/jelek) di luar memang xdpt dilepaskan oleh mate ni. Ade je bnde di luar tu yg nk ditengok~ Rumah setinggan, rumah yg dilanda banjir dgn swirling current yang pade mulenye kitorg ingat mmg wujud di depan rumah2 mereka tetapi clearly we were wrong! Banyak gambar dicapture tapi memandangkan kereta api tu asyek goyang ke kanan ke kiri (takut gile time kereta api tu senget waktu corner...rase cm nk terbalik) ke atas ke bawah ke depan ke belakang, maka gambar2 yang diambil xlah selawa yang diharapkan.


Paddy field all the way~

Selepas 3 jam duduk dgn statiknye di kerusi kereta api tersebut, kami pon sampai la destinasi kami yaitu BANDUNG!! At that time, Bandung rase agak panas dengan matahari tegak di atas kepala dan sedikit membakar kulit puteri lilin ni.

FIRST STOP: TANGKUBAN PARAHU
Sejurus itu, kitorg dibawa ke van utk mengikuti tour *kononnye* around Bandung. First stop, Tangkuban Parahu *btul ke ni?dh xingat dh..adosh!*. Di situ terdapat beberape kawah yang boleh dilihat. 4 to be exact. Kawah2 tersebut merupakan tinggalan dari gunung berapi yang once active but now not anymore *did I get facts right?*. Hmmm...anyway, time kitorg smpi tu, mase itulah hujan rahmat datang mencurah2 ke ladang gandum, or in this case ke kawah2 volcano! Nasib baiklah, kitorg ade masing2 bwk payung. Walaupon basah lencun, kami tetap gagah mengexplore kwsn kawah2 kt situ. I noticed Malaysian (kami2) je yang bersemangat nk tgk kawah2 tu time hujan while everyone else were searching for shelter to avoid the rain. Kitorg bergambar dengan sakannye dalam hujan.

Sanggup basah untuk dptkan gmbr without the umbrella. Haaa... but best sgt time tu! Unlike kt Kawah Putih, kami tidak dibenarkan berada dekat dengan "lautan" sulphur tersebut kerana terdapat gas beracun yang mungkin akan menyebabkan kematian kalo terdedah kepadenye. So kitorg pon sudah cukup puas hati dengan melihat dari jauh *mmg jauh sungguh*.


Di Tangkuban Parahu, ade banyak la orang yang jual2 brg2 yang bermcm2. Dari bag, scarf, keychains, patung naruto, magnets, pens hinggalah ke strawberry dan rasberry. Dan mereka meletakkan harge yang sgtlah mahal mcm kitorg xtau dorg tgh menkelentong kitorg. Kadang2 tu barang yg patutnye 10k je bleh jadi 80k. Haaa...nk untung pon berpade2 la amek kesempatan tu~ Mereka berjiwa ketal mengejar kitorg smpi kitorg bli. Haish, Alhamdulillah saye xkalah time tu. Jiwa ketal menolak. ahaha...

Ha...kenape dipggil tangkuban parahu/perahu? Semase saye dan Alma sedang khusyuk2 tgk kawah, ade seorang pakcik *bukan Asip* yg tibe2 berade di tepi saye and start bercerite tentang asal usul name tmpt tersebut. Dikatakan bahawe kawah2 tersbt kalo dilihat dari jauh, kelihatan seperti perahu yang terbalik...thus the name! Tangkuban perahu or perahu yg terbalik. Ada legend di sebalik pembentukan kawah2 volcano tu. Kalo mahu info lanjut tntg legend bagaimane bleh terbentuk tangkuban perahu tu, sile la buat research lanjutan di mane2 website atau sumber luar yang bleh dipercayai. Jgn tgk kt buku medic plak eh! ahaha~

Setelah puas mengexplore, menangkap gambar, berjalan2 dalam hujan, maka kami pon bergerak ke van dan proceed to the second stop which was...



Haaa...tunggu entry seterusnye~ Dh lwt mlm, mau tido!


Sneak peek Episode 2 : water, butterflies, etc.~

Friday, 19 February 2010

Assalamualaikum~

At last!!!! The end of the first semester! I'm so so so so so so so happy. I got so much energy earlier this day that I couldn't stop running here and there like a little girl. *Now I feel inappropriate!* Actually I had my reasons to why I ran up and down the stairs. I got so much stuff to settle today that I won't have enough time to do all of those things today if I didn't run *saves time*. Plus, I should workout once in a while. Dah lame xberolahrage. Best gak naik turun tangge cm orang gile tadi...ahaha~

Haaa...I only ate a few bananas...fried ones, some jelly-o and a few spoons of bubur jagung. I want to eat more but I couldn't. I want Pecel ayam but I can't eat anything anymore. Recently, my tummy has been causing problems and kept on growling like I didn't give it anything to digest. Nak gastrik la tu! Gedik sungguh! Saye minum susu tiap2 hari pon nk buat hal jugak? Nak kene ni!

Cite lain plak, saye mau ke Bandung ngan Alma and ramai lagi. Wow! Xsabarnye saye nak jalan2 ngan kawan2. Dlu pegi ngan family best. I bet this time will be even better! I want to use my dusty old camera to capture pictures of tomorrow! Ngah3...ntah pape je~

So many things to do, so little time. Big dine-out with floormate. *Nak makan pizza!*

Okay la...nk kuar pegi Podomoro utk kuarkan duit tambahan. Then, kne packing barang. See you guys yang pegi Bandung kt stesen esok!!! Alma and I will be there~

Wednesday, 17 February 2010

Can You Please Stop That?

Assalamualaikum~

Today I had my second last exam for the semester. I should have been relieved that it's over but I just can't. There's 2 people that I'm very upset with right now. I don't know who they are but I really hate them.

Wanna know why? Because they annoyed me during the exam. Not directly of course. And not just me, I bet many others were equally annoyed by them. Gah! One person kept "knocking" her/his pen on the desk all the way through the exam while the other who sat behind me kept "stamping" his noisy shoes. Dorg ingat tu rumah dorg ke nk buat bising?? ISH!!! Mungkin dorg xperasan yang dorg buat bising...tapi tolong la perasankan! Saye dh "sush"kan dorg pon, still buat lagi. TENSI!!!

And oleh sebab itu, saye xleh nk concentrate menjawab soalan exam tadi. Gah! Kalo dpt markah rendah tu, gara2 dorg la! (Ahaha..alasann~).

And then, elok2 nk balik tu..hujan plak. Not that I hate it, in fact I love rain. Saye suke gak main hujan. Cm mase kecik2 dlu. Kalo xmain hujan pon, tgk hujan pon dh cukup menyenangkan hati. But bile pikir balik, air yang turun tu datangnye dari sumber mane? Sungai hitam gak...Adoih la~ Trus xjadi nk mandi2 hujan. Then, dlm perjalanan balik tu, yang pade mulenye hanya gerimis menjadi semakin lebat. Xlebat sgt actually tapi besau2 btul raindrops tu. Macam kene baling batu je rasenye. Terpakse la kitorg "mandi" gak dalam hujan tu. Kebetulan plak hari ni xbwk payung. *Saye slalu bwk payung tapi arini xt'bwk sbb lupe nk masukkan balik dlm bag*. Jalan2 dlm hujan, tibe2 nmpk satu hamba Allah ni kuar dari satu lorong depan kitorg dan die membawa payung warne kelabu di luar, merah di dlm. Kami pun memanggil si die. Panggil2 tapi xdgr. Jerit lagi. Nk pinjam payung la kononnye. Tapi cis...lgsg xlayan~ Ye la kan. Perempuan ni senang jatuh sakit. Kalo laki tu, kuat skit sistem pertahanan tubuh dorg. Takut demam je. Luse dh la last paper.



Gambar hiasan. Comel plak gambar ni~

Kitorg dengan gagah perkasenye merempuh hujan di hutan belantare (ahaha...) dan menuju ke warteg ibu. Sampai sane..ramai la plak. Bertimbun2 orang kt situ. Walaupun hujan tapi still rase panas. The rest is history. *xpenting pon nk cite*

Ahahaha..baru perasan. Dari English trus tukar BM. Haaa...Ape nk jadi? Ape nk jadi? sampai sekarang xkawin lagi...eh, ade kaitan ke?

Monday, 15 February 2010

Saye tidak berpuas hati! Episode 2...

Assalamualaikum~

Kali ini saye bukan nk membicarakan tentang pencil atau kasih sayang saye padanye. Tapi kali ini saye nk menyatakan betape tidak puasnye hati ini bile ade makhluk di atas muke bumi yang luas ini telah dengan sewenang-wenangnye salah mengeja nama saye yang cantik lagi indah yang telah diberikan oleh family saye.

Ade ke patut setelah 6 bulan belajar bersama dalam kelompok dan setiap kali PBL, Pleno dan diskusi2 sampingan memanggil nama saye tapi still xreti2 mengeja name saye?? Entah berape kali nk betulkan baru dapat??? Saye cukup pantang btul kalo orang silap tulis name saye ni...sebab saye paham certain orang pun mmg akan rase cmni bile namenye dieja salah. I'm no different! I'm a human being with feelings.

Masalahnye skrg bukan sekali die buat cmtu tapi berkali2. Bukannye susah nk eja Asyiqin. Ade 6 huruf yang berbeza. Anda telah menghafal 26 abjad yang berbeza. Apakah ini satu beban? Kalo xpasti pon, tanye la dlu!!! GERAM3!!! Seriously??? Dh enam bulan la~ Bukannye sehari due...

Even though I like the letter Z but I don't want it in my name! This is the first time someone used a Z in my name. It doesn't even sound like there's a Z. ISH! When it comes to my real name...don't play2!!! I won't like it!


My name as written by that "human" on our group makalah/article/whatever it is.

Saye hafal every name dalam kelompok saye tu sampai skali ngan ejaan die sume so that I won't make this mistake. Mase saye buat makalah dulu pon saye check name dari daftar kehadiran tu just to make sure. Apelah salahnye kalo anda berbuat demikian juge??? Manusia ini memang telah menggelegakkan darah ni beberape kali dan selame ni saye sabar je. Kali ini, saye tidak boleh bersabar! I've reached my limit! *still xsmpi hati nk sound die tadi...setakat bgtau je salah tulis..heh!*

Tgk! Pasal name pon bleh emo cmni...Ahhh~ Salah! Saye jarang emo, hanya certain things yang meng"emo"kan saye seperti....bagaimana org mengeja name saye dengan salah! Unacceptable! Tidak boleh diterime!

Sunday, 14 February 2010

Mixing up names...

Assalamualaikum~

Dear diary,

Haaa...someone mixed up my name again today. Somehow I became Itin instead of Iqin. Well, maybe it's better than having your name changed into a total stranger's name, for instance Minah. Minah doesn't suit me. I've never had a friend called Minah. Syiqin...better! Or Iqin. Whichever that makes you feel comfortable.

Oh diary, even I...did mistakes that I'm very ashamed to admit. I often thought people who called Atin at the next room, called for me. And I often replied wholeheartedly. I ended up feeling so "malu" coz it was not my name being called. Gah! *kene korek telinge kerap2 ni*

There's this particular someone that mix up my name and Fatin's on purpose. Atin became Aqin...Iqin became Itin. Haaaa....such weird names. *Alma! Stop it!* hihihihihih

Well, I have been called even weirder names like Cos, Cos Sin Theta, Sakura, etc thanks to my friends. COS? *Very long story to how I got this name* Really guys? And I don't understand how Aisyah Ais could call me that. Ha....

I don't mind, really. But I would prefer people call me by my real name. Tak ke lagi sedap dari Cos? (I still love you guys even though you call me with very weird nicknames)

I'm so glad that you never call me weird names. *Not that you're able to*
Thanks a lot Diary~ I love you sooo much!

Saye sengaje sebenarnye...

Assalamualaikum~

Kepada yang berkenaan, saye mintak maaf kerana telah semacam "hang up" on you yesterday.

It was totally intentional.

Bukan sebab laptop termati atau internet connection terputus, but I sign out sebelum sempat capai ke penutup bicare due to several reasons.

Walaupun anda xmerase ape2 dengan perbuatan "sengaje" saye tu, namun saye tetap ingin meminta maaf~

Ikhlas dari Asyiqin yang rase bersalah dari start sign out YM semalam.

Saye tidak berpuas hati!

Assalamualaikum~

Sebentar tadi saye telah membace satu post ini dari seorang teman sekuliah tentang kehilangan pensel kesayangannye dan tibe2 saye rase mcm tidaklah puas hati ni bile membace blog tersebut hinggakan saye dengan peliknye telah menulis comment di situ. *wow, pjgnye ayat ni..amazing!* Die dengan beremosi melimpah ruah dalam blog tersebut menyatakan kesedihan kehilangan pensel tersebut, saye pon tibe2 rase sebak sebab telah terjadi perkare ini pade saye berulang2 kali sejak datangnye saye ke negare ini. Betape tidak berpuas hatinye saye terhadap kehilangan pensel tik2 saye tu. Kebetulan, pada waktu ini, pensel milik saye yang baru dibeli about a week ago sudah hilang entah ke mane. Cari2 xjumpe. Bwh katil, atas katil, dlm cupboard, luar cupboard, atas meja, bwh meja, dlm laci meja, kt rak buku, dalam bag *berjuta2 kali check, xjugak muncul2*, dalam toilet, luar toilet, dalam buku walaupun tau mustahil sebab xbace buku pon, pokoknye merate2 la cari but telah disahkan vanished.

Saye masih ingat pensel tik2 pertame yang saye bwk dari Malaysia, telah setia bersame saye dari form 4 (time tu tukar MRSM, so sume bnde nk bli baru~). Semase Gamaliel (Orientation Week), saye menggunakan pencil tersebut bagi mencatat segale2 ape yang dikatekan di depan hall. *time tu tgh xtau ape2..blur2~* And a while after that, somehow pencil saye itu menghilangkan diri. Ntah kenape. Mungkin die tak berpuas hati dengan kondisi hidup die di sini, mane xnye. So, dengan berat hati saye berkunjung ke TA untuk membeli segala keperluan yang diperlukan dan pencil tik2 baru. Bile sampai ke kedai buku di situ, saye masuk dan trus pergi ke bahagian stationery. Disurvey2 dulu sebelum bli sebab nak yang terbaik lagi selese dipakai. Malangnye bile dilihat harge pada pencil2 serta pen2 di situ, MasyaALLAH! Mahal sungguh! Boleh beli 2 batang pencil berkualiti kt Malaysia untuk sebatang kt sini~ But, saye sgt terpegun dengan kerapian mereka menyusun batang2 pen dan pencil di ruangan stationery tersebut. Amat menarik dan kemas. Haa~~~

Back to the topic! Haa, kemudiannye selepas beberape lame menggunakan pencil tersebut, die membuat hal plak. Senang benar la pencil2 ni rosak. Adekah saye yang terlalu ganas menggunakannye?? Macam xmungkin. Saye memegangnye dengan penuh rase kasih sayang dan kelembutan *KONON!*. Sekali lagi saye melawat kedai buku, xingat yang mane satu sebab dh byk kali sgt pergi kedai buku. Bli la saye lagi sebatang pencil. Mungkin sedikit murah tapi at least bleh digunakan sementare waktu saye mengumpul duit utk bli yang lebih bagus. Tup2, beberape lame after that, hilang! HAISH!!!

Saye ntah keberape kalinye pergi ke mall mane ntah utk bershopping, bli la skali pencil tik2. Pencil tik2 yang saye bli itu rupenye same dengan yang saye gune time saye form 1 atau 2. Sangat best walaupun xde "cushion" utk keselesaan jari jemari ni semase menulis. Nasib baiklah saye xterlalu menekan semasa melukis ataupun menulis. So there it was. Dengan mahalnye saye membelinye, bertahan lame la jugak. Berbulan. Kemudian, seperti yang terjadi pada pencil kedua, die rosak. Penutupnye di belakang pulak hilang. Sehingga menyebabkan jari saye sakit setiap kali menekan apabila ingin mengeluarkan lead pada hujung depan pencil tersebut.

Then, saye pon membeli la satu lagi pencil yang sedikit berkualiti dari yang sebelumnye. Warnanye hijau gelap dengan inovasi lead akan terkuar dengan sendiri sedikit demi sedikit agar semase menulis, lead xkan pernah kehabesan. Malangnye, saye dengan cuainye telah meletakkan pressure yang kuat ke atasnye semase saye sedang study di atas katil, makanya muncung depannye telah retak sehingga menyebabkan ia menjadi longgar dan lead di dalamnya sering patah. Hal ini telah mentensionkan saye selame saye menggunakan pencil tersebut kerana asyek kne refill lead. Memanjang patah~

So, memandangkan exam semakin dekat *pada mase itu exam fisiologi dasar blok 4*, saye dengan relunctantnye telah membeli pencil tik2 dari "tol kt tomang"..ahaha!!! Secikai2nye pencil yang dibeli, alhamdulillah die xbuat hal time exam. Exam fisiologi dasar dan biokimia dasar dapat dijawab dengan confidentnye menggunakan pencil cikai baru. Dan pencil tersebut saye bangge2kan pada orang sebab rupe die cm cantik je padahal cikai~ *mahal tu! 10.5k*

Kejadian same terjadi sekali lagi iaitu kejadian hilangnye pencil tik2 saye. Pencil hitam cikai yang berharga 10.5k tu melarikan diri dari saye. Saye lagi sekali memunggah bilik saye yang kemas, cantik lagi comel itu tapi xjumpe2 gak. Di pelosok mane ntah die menyorok. Dan exam semakin mendekat, pencil hilang, study x lagi. Kalo saye study kne ade pencil walaupon bukan untuk menconteng time study tapi sebagai mainan tangan agar dapat menumpukan perhatian. Segala style mainan tgn saye buat ngan pencil tu kalo time belajar. Maka sekiranya xde pencil, alamatnye xstudy la saye. Then, dh terdesak sgt sbb xstudy ape lagi and exam pun xberenti mendekatkan diri, saye terpakse la kuarkan balik pencil tik2 yang xde penutup tu dari pencil case. Xsyok tul pakai! ISHH!!! Kenape la ske sgt hilang pencil ni?? Jangan kate pencil, laptop pun dh due kali hilang~ HAISH!

Ape nk jadi?? Ape nk jadi? Sampai sekarang xbeli lagi...
Tunggu dulu la...sehari sebelum exam saye bli baru~ Yeay!
Oh..BTW, I LOVE every single pencil I bought! I even love the cikai one~

Maaf post kali ini terlalu pjg and xde gmbr, saye sendiri pon xphm cmne bleh tulis terpjg sgt..Pening2!!

Friday, 12 February 2010

I was the fool who became famous for all the wrong reasons...

Assalamualaikum..


Ahhh...I'm soooo embarrassed!!!

I tripped over a stool in the lab just now.

And as the lab was soooo quiet, the stool toppling onto the floor became extraordinarily loud.

Everyone who was engrossed drawing and colouring their versions of 48-hour and 72-hour old chicks looked at me at the same time, wondering what had happened.

I was at the time crouching so that nobody could see me making a fool out of myself.

Unfortunately, some of them saw me "kicked" the stool that was obstructing my way to somone.

My groupmates thought it was funny and cute... I think otherwise.

Huuuhhhh...what a day.

Sorry, no pics today~

Thursday, 11 February 2010

Pink Craze...

Assalamualaikum...

Colours are so important. Why? Because they paint your life with so much feelings attached. I do believe colours represent so much that you can't even describe how you feel when you look at a colour. There's so much in a colour that your heart can't settle for one. *I'm not sure if I'm making any sense here..*. Red can mean that you're currently angry but once in a while a slightly different shade of red might say that it's romantic. See? The total opposite from just a single colour.


The colours that decorate our planet into an awesome one~

I used to think that before colours were introduced on television, the world was just black and white...and gray. Yes, I used to think that. That everyone around you have gray, white or black skin. That they wore gray suits, black suits, etc. How childish of me to think that? *Actually I'm still not conviced that colours existed during the 18th century*

Recently, there this one particular colour that catches my eye everytime I see it. It's not that I like it, I don't hate it either. I used to love this colour when I was a little girl. The period where Barbies were my best friends. Princesses and dresses were in my dreams. The colour that now cover gift shops and girls' stuff. Yes. I'm talking about the colour "PINK".

Have you ever experienced something like this? I guess everyone does. Somehow the world is surrounded by that colour and the others just don't stand out as much. I hope this doesn't stay long in my head. I have to resist buying pink stuff or I'll end up looking like a girl who plays Barbie by herself in a room filled with pink laces and pink wallpaper. No no no...Impossible.

I love WHITE! White is my favourite colour...White, white, white, white, pink~ Ahhh!!!


The pinks in my room~

Okay, this has to stop!

Wednesday, 10 February 2010

Late Nights~

Assalamualaikum~

Dear diary,

I just want to say that I'm so tired right now. I wish you're a human that has feelings like I do. I hope you understand how I truly feel at the moment. Oh diary, why can't you transform into something more huggable. I can't hug my laptop...too weird! Please turn into a human. I beg of you~

I happened to have my last PBL session for the semester but I was so lost that I felt like I'm not even there. Slowly, I began to slip into slumberland. Yawning away...and as I was too bored sitting there listening to voices that I didn't intend on hearing...I counted all those yawns. There were 13. I'm pretty sure it's 13 unless I missed any. I wished "you" were there to see how tired I was. I couldn't hold on any longer. I wished you were there to slap me in the face and wake me up from that dream. How unlucky I was that you're not even human.


Ish2...tutup mulut tu cik kak oi~

Suddenly a sharp pain coming from my stomach. It was like needles "poking" (can't find the right word) me in the stomach. Painful but not deadly. I was forced to endure the pain until it was time for me to present my materials which was *thankfully* not too long after the stomachache. It's not like I needed to go to the toilet *if you know what I mean*. It was only pain. Nothing else. Maybe this was because I didn't eat enough the night before. Haaa...let it be then.

After the pain went away, I continued to enjoy myself in my own world. Shutting down everything else around me. Blocking all those noises...

Then I thought, I'm too tired! I didn't get enough sleep the night before. I slept with my hands on the keyboard. I didn't finished my OHP slides that night and I even slept on it. Gosh, that's how tired I was.

I need to cut all those chatting sessions...put a limit to it especially when it's time for me to sleep. I welcome my friends hyes and hellos but not after 1 am please~ Hihihi...demanding tul!

Thanks diary for "listening" to my complaints...I appreciate that very much! MUAHH~

Monday, 1 February 2010

Asyiqin's World Record broken!

Assalamualaikum...

As the title implies...somebody just broken Asyiqin's World Record in the category World's Longest Chatting Session~

And the winner is...JENG JENG JENG...Asyiqin Ramdan *since I'm the only occupant of Asyiqin's World, I'm the only possible record breaker*~

Yesterday, I had the longest chatting session with someone I barely knew. Usually during that time, people have balance between giving and yielding but I gave very little and yield a whole lot. Ahahaha...I don't mind actually. It's nice to have someone to talk/listen to once in a while. Jeles bile tgk org berYM sentiase bile kite sendiri xde org nk berYM. Jangan tertipu dengan ke"online"an saye tu...tipu je tu! Suke tgk status org. Bleh membuatkan kite rase sedih dan gembira pada mase yang same. Berbagai2 status yang org tulis...sampai kite pon rase cm nk tukar status every minute.

I'm not very sure how long I chatted yesterday but I'm very sure I've exceeded the 3-hour mark. Ape yang dicerite pon xtau la...cmne bleh lame cmtuh skali eh? Pelik2~

Akibat dari chatting tu, saye tertido dalam kelas pagi tadi. Mengantuk yang amat sgt tambah ngan xpaham ape yang Ibu Anna cerite pasal translation tadi...makanya saye dengan berat hatinye telah melelapkan mate sebentar. Ape la yang Ibu Anna merepek tadi eh? Saye dengar pasal eIF la, EF la and banyak lagi but xdpt tangkap la. Saye pandang kanan, Qilah dan Akma bersembang, tengok kiri, Asydad tengah tido sambil tongkat dagu...So, saye pon dh letih sgt tambah xcukup tido malam semalam, tertido la kt kerusi yang xselese tu~


Gambar hiasan

This may be out of topic, but saye sgt xberpuas ati ngan kelompok C and D yang masuk kelas kitorg tadi hingga menyebabkan kelas tu jadi panas dan sesak plus distracting and bising! Cmne saye tau bising? Sebab saye xdpt tido dengan lena. Ahahaha~

Bukak2 mate, sume orang dh berdiri bersedia untuk keluar dari kelas dan pulang ke rumah masing2.

Saye telah terkeluar dari tajuk. Ahhh...too much has happened. Banyak yang nk diceritakan but saye xske tulis panjang2 ni. Sendiri pon malas nk bace, apatah lagi orang lain nk bace tntg hari kite?

Pokoknye di sini, saye telah break my own record. So now I'm a world record holder!!! Record bowling telah lame xbroken. Sudah bertahun2, bile la nk break 200 record tu??? Nanti2 la. Bile dh balik Malaysia nnti, kite main bersame family. YEAH!!! Lagi 26 hari je lagi~

That's all for now.
Salam dari Asyiqin kepada sume including myself~