Wednesday, 14 December 2011

Memang Pelik...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum~

Saye terpikir, cmne bleh camtu? Knpe terbalik? Bukankah patut sebaliknye yang terjadi? Hmm...And I kept on wondering and wondering but I couldn't find the answer. Maybe there isn't one.

Perasaan. Perlu dijaga? Dijaga oleh siapa? Perasaan siapa yang perlu dijaga? Diri sendiri? Mereka? Mereka yang tertentu? Orang yang kite sayang? Orang yang kite xsayang? Kawan kite? Ibu bapa? Banyak persoalan berlegar-legar dalam minda ni. Mane satu yang kite pilih? Atau kite xperlu pilih? Jaga perasaan semua? Dan korbankan perasaan kite sendiri?

Sangat complicated bile cakap pasal perasaan ni. Sometimes, people can accept something from someone but can't accept the same thing from another person. Like kejujuran. Certain people bleh terime kejujuran (truths yang usually menyakitkan) when dari mule kite kenal mmg die cmtu. Kalo kawan kite yang pada awalnya baik, ckp bertapis and tibe2 die mulut laser (jujur yang menyakitkan)...susah sikit nak terime kan? Btul x? Jadi mane dulu yang kite pilih/nak? Kejujuran atau menjaga perasaan dengan ketidakjujuran? Dilema kan? Tergantung tabah atau tidak kite terhadap kata2 mereka. And tergantung tabah atau tidak mereka terhadap kata2 kita.

Perasaan siapa yang perlu kite jage? Ni yang membingungkan. Mengikut perbincangan saye dan beberapa orang kawan saye tadi...mereka memilih untuk diam semasa marah. Which is equivalent to menjaga perasaan. Ditanye lagi, pada siapa yang mereka diam? Dorang kate, kawan2. Ok, reasonable sebab kite xnak konflik timbul antara kawan? Kan? Sebab susah. Why? Knpe susah kalo timbul konflik? Teori saye, mungkin sebab ikatan kite xseerat keluarga. Like van der Waals interaction dan covalent/ionic bonds. Bond antara kawan adalah seperti van der Waals forces (bukan semua) dan ikatan antara keluarga is like covalent/ionic bond yang sangat kuat (bukan semua). Van der Waals ni relatively weaker. And ionic bond ni sangat kuat. Nampak x kesinambungannye antara ikatan2 ni dengan kejujuran dan perasaan?

Kalo xdpt jugak, ok mari kite dalami lagi. Contoh: Kenapa secara umumnya, seorang kawan tanye..."cantik x bag/kasut/baju ni?" Majority akan memberikan jawapan yang kawan kite tu nakkan. Which is..."Cantik~ cantik sgt!". (ok, ini applicable to females only) Tapi in reality ape yang dipikirkan adalah sebaliknye (sbb masing2 ade taste sendiri). Kite bertindak menjaga perasaan die rather than berkate yang benar sebab itu yang menimbulkan satu ketegangan. Or maybe meninggalkan stain pada hati kawan kite tu yang kite susah nak hilangkan. Seperti stain minyak pada baju putih. Susah nak tanggal even dh gosok berkali2 dengan sabun. Berkurang mmg berkurang, but xhilang. Bile dgn kawan, kite perlu jage hati mereka baik2. Sebab dengan kejujuran atau tidak menjage perasaan, hubungan/ikatan tu akan goyah.

Lain kes dgn keluarga. Selalunye, org kate...nak kejujuran, tanye your family. They will provide you with every possible truth that you want. Sebab ape ini acceptable? Sebab air dicincang, xkan putus. Gaduh2 pon, akan baik balik...and the fights are left forgotten.

I think that 'truth hurts' when you get it from people other than your family. And I've wrote this before and at times, I think it's true. "We shove the people we love, we spare the people we don't really care". Ok, ayat tu harsh sedikit but utk rhyme punye pasal kan. ahaha..

Oh, bnde ni terlalu complex dan panjang kalo nak diteliti satu persatu. Sebenarnye ape yang saye katekan hanyalah 0.1% dari keseluruhan skop topik ni. Terlalu luas dan terlalu banyak teori dan banyak variants, persepsi, penerimaan. Haih banyak la! xterjangkau oleh saye.

Ini just ape yang saye pikir tadi, and it has nothing to do with the living or the dead. It has nothing to do with me, it has nothing to do with anyone. It's just a thought, my thought. Maaf kalo ade yang terasa tapi itu bukan niat saye. Oh perasaan~

Ok bye. Cha3~

Tuesday, 29 November 2011

Aduhai~

Assalamualaikum....

Sekarang saye perlu berfikiran kuat dan berjiwa kental.
Mengadu pada yang berhak. Menangis pada yang mendengar.

Ujian demi ujian menimpa.
Walaupun kelihatan sangat remeh temeh, trivial, unimportant, but telah mengacau jiwa.

I hope my heart will keep on beating strong.

Saturday, 19 November 2011

I'm sick and tired.

I'm sick..

and I'm tired.

Bye.

Friday, 30 September 2011

Kisah mengarut di pagi hari...

Assalamualaikum...

Nak mengarut ttg ape ye hari ni? Ha! Nak bercerite suatu kisah due kawan la. Asyiqin dan Aqila. (bukan nama samaran)

Kisah bermula apabila dua kawan ni berjalan pulang dari kampus setelah mengenyangkan perut masing2 di kantin. Hari yang panas menambahkan lagi kebingungan dalam kepala dua sekawan ini. Sedang mereka berjalan di bawah susur gajah bagi meneduhkan diri daripada matahari terik dan bahang yang membakar kulit, Asyiqin tanpa sengaja meluahkan harapan instantnya, "Aku rasa macam nak berbasikal la". Terdetik pula niat tersebut apabila terlihat basikal yang berjejeran di tepi laluan susur gajah itu. Tidak sampai 2 saat, Aqila yang dalam kehairanan pun bertanya, "Merbasikal? Mer-?" (sah xkorek telinge ni!) Asyiqin dengan segera membetulkan Aqila, "BERbasikal la! Mer- tu bukan imbuhan pon." Aqila yang ternyata tersalah dengar, gelak berbahak2. Atau bak kate Piko (bukan nama sebenar) - "gelak tipu".

Setelah itu kami terdiam sejenak untuk setengah saat. Secara tiba2, Aqila menyuarakan satu soalan, "Kalau merpati? Kata dasar die pati la?" smbil menyambung gelakannya yang tersisa. Asyiqin turut sama bergelak tawa apabila memikirkan kebingungan pertanyaan Aqila. Namun begitu, Asyiqin tetap melayan kebingunan tersebut dan mengeluarkan satu pernyataan yang lebih bingung lagi. "So, mase die terbang...kite kate die sedang merpati la?" Riuhnya jalan raya yang sesak itu kedengaran seperti tikus berdecit apabila dibandingkan dengan gelak tawa Asyiqin dan Aqila. (ok, ni over!) Ternyata perbualan tersebut belum capai titik noktahnya apabila Aqila menyambung dengan satu penyataan lain, "Kalo merpati tu word english, die dh jadi merpatid (past tense)". Hingar bingar jalan raya kini dapat disamakan dengan bunyi semut yang bekerja keras membawa makanan yang 50x lebih berat daripadanya (sunyi).


Ok, cite dah jadi boring bile dinovelkan cmni. Bile berjalan dengan Aqila, begini la jadinya~ ahaha... pagi yang terisi dengan perbualan yang xmembangun! =.="


(punye susah nak buat ayat cerite)

Ok, done mengarut. Hati sudah senang. Perut pon sudah lapar.

Wednesday, 7 September 2011

Change for the better~ ^-^


Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum..

Setelah beberapa hari beraye, menambah lemak, menambah darjat kemalasan diri...akhirnye sy berjaya menggagahkan diri utk menulis2 di blog ni. Weeeheee... 
SELAMAT HARI RAYA ALDILFITRI 
kepada semua. Harap anda semua enjoy your raya dengan sanak saudara, jalan pusing2 pegi negeri ni, negeri tu. Biase la kan~ 

Jaaaaammmm!!! Ni bukan sebab byk sgt kete tp sebab ade satu kete yang berenti tepi jalan sebab anak die nak ken2 and everyone else slowed down nak tgk. AHAHAH!! Lepas dr kete yang berenti tu, trus lancar~

Raya tahun ni entah kenapa terase berbezeeee sgt dengan tahun2 sebelum ni. Mungkin sebab dh due tahun xberaya di rumah. Raya tahun lepas di negara org, due tahun lepas plak beraya di negara jiran. Mungkin rutin tahunan tu terganggu, jadikan saye celaru (konon je!). Sebelum ni keluarga belah ayah akan berkumpul di rumah nenek, tp tahun ni beraya di rumah sendiri. Lepas dh bermaaf-maafan, menjamu selera...kitorg akan direct ke kedai gmbr. Tgkp gmbr buat kenang-kenangan. Tahun ni plak tgkp gmbr kat rumah je. 

Seperti kebanyakannye, kitorg jugak sblm ni buat baju raya sedondon satu family. Tahun lepas, xpakai baju raye pon. Due tahun lepas, warne merah. Tige tahun lepas, warne hijau. Empat tahun lepas, warne ungu. Sebelum tu, warne hijau. Sebelum2 tu lg, warne biru. (lupe dh sbnrnye urutannya, main hentam je ni. ahahah) Tahun ni, berwarne warni mak minah. Ade yang biru menyale, ade yang kuning diraje, ade yang hitam. Yang laki pakai baju melayu tahun lepas2. 

One more change this year, ade rendang mase menjamu selera di pagi raye~ Usually kitorg akan makan ketupat dengan kari ayam atau lontong. Since I'm not used to eating rendang, I'm not really into it. And my mom yang xpernah try buat rendang, made it and everyone seemed to like it. 

Oh! And I learned how to anyam ketupat~ So happy ade org yang nak ajar. Before that, my grandmother yang selalu buat ketupat, sy hanye menonton. Nak belajar tapi malu nak mintak diajar. And this year, sy berjaye buat 7 ketupat! ahahaha...(that's lame!) But at least I know something utk mengajar anak2 nnti. AHAHAHA!! Joking2~ ^____________^

Ketupat ketupat~

So many changes~ Ok, enough gibberish! 

Friday, 26 August 2011

Awkward...laptop...and baju raya~

Assalamualaikum...

Warning. Post ni membosankan. =P

Disebabkan sudah lameeeeeee xduduk rumah sendiri kat Malaysia ni, rase cm xbiase plak. Plus rumah tu telah direnovate kan, xbiase lg dgn pembaharuan. Suis makin banyak dan totally berubah tempat, bilik makin banyak (macam la bleh sesat), barang yang selalunye di sini skrg ntah diletak ke mane. Macam rusa masuk kampung. Kalo mak suh bukak lampu, habis sume suis tekan sebab xtau yang mane satu. =.=" Mak mintak cawan lbih...sume cabinet dibukak sebab xtau mak letak kat mane. Mmg awkward, rs cm outsider. huhuhu....

Satu lagi bnde baru...lepak2 kat luar rumah. Memandangkan sekarang dh ade meja kat luar rumah, so...dh bleh la duduk2 kat luar rumah. Menikmati angin malam, mengamati lampu2 dr rumah jiran yang menerangi jalan. Eceeeyyy...TAPI!!! Yang xbestnye, byk nyamuk! Duduk 5 minit, kne gigit kat 9 tempat yang berlainan. Nyamuk2 kat situ sgt rakus. Menghisap darah bagaikan vampire yang berpuase. =.="

Next! Ntah knpe laptop sendiri buat hal. 3 hari xbukak laptop sbb xleh connect dgn wifi. Rase cm hilang arah kejap, tapi nasib baik la ade pengisian yang berfaedah. ^-^ Tapi, hari ini. Saye bernekad, nak selesaikan masalah ni! So, I asked for my brother's help, and after 2 minutes...masalah selesai! Now I don't have to curi2 gune laptop adik mase die tido. Ahahaha... (dh puas kne tumbuk oleh adik sebab kantoi gune lptop die. TT-TT)

Next! Baju rayeee~ Bbrp bulan sblm ni mak ade bagi baju kurung and kate tu baju raye sy. So, Asyiqin pon dh mindset la tu baju rayenye. Sy dh sgt berpuas hati sbnrnye dgn baju sepasang tu. Sangaaaaaattt berpuas hati, serius xtipu! Tapi mase balik ni, tibe2 parents tny..."nak bli baju raye cmne? Kite sume xde baju raye lg ni". Dalam fikiran Asyiqin, ligat berputar2 sebab dulu dh bagi sepasang tapi knpe kate sorg pon xde baju raye lg? Hurmmm...pelik2~ Saye pon suarekan la, "Orang dh ade dh baju raye, yang mama bagi baju kampung aritu" but my mom 'ignored' what I said. So, kitorg pon pergi la shopping baju raye~

Itu je kot bnde yang 'menarik' terjadi sepanjang balik cuti ni. Mase lain, same old, same old. Nothing interesting. Ok, itu sahaje. Rase gedik nak menaip. Till next time.

Assalamualaikum~

Wednesday, 24 August 2011

Dalam Usaha...

Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum kawan2...

Eh bile eh kali terakhir saye menulis merepek di sini? Rase macam dh lame je...rindu plak nak menaip. Tapi I've been having this major extreme super duper writer's block sampai I don't know what to write. Idea utk menulis tu xdtg2. Ini pon xberidea jugak sebenarnye, cume nak mengisi la sedikit dari mase lapang yang ade. (xlapang pon, banyak kerja rumah kne buat ni~)

First of all, I'm back ladies! (and guys? hurmm) I'm here in my beloved country, Malaysia truly Asia~ It's been a while since I landed my foot here, about 5 days ago. It feels more than that actually because time moves so slowww. I want it to fly faster but at the same time I want it to stop altogether. Why faster, you ask? Because nak balik kampung, nak kuar dr terperuk dalam rumah ni... And why stop the time? Because I don't want to go back to Jakarta. Wuwuwu... But I can't avoid the inevitable, right? I bought the tickets already. TT-TT

On a serious note...

Hmmm, when I think back of the time when I was younger (eceeyyy, cm dh tue sgt je..baru 21!), I feel blessed because I've seen changes...I felt them (the changes). And I'm so grateful that I was shown, if not all but a glimpse of the light. Even a shimmer of the 'light' is enough to bring me to my senses. I feel blessed that I think about it. Unlike the younger me, who runs around aimlessly, without a purpose (metaphorically). It's a constant struggle. It's a constant battle. I'm still not there yet by the way. I'm faaaaaaaar from it but I want to try to reach there in time. I want to make the difference, but I have to train the heart first. Train...train...train....chu3~ Oh, train...don't leave me behind! (Apela yang Asyiqin ni ckp agaknye? ahahaha....)

Xcukup besar sebenarnye usaha tu. Otak, work with me! Kne brainwash Asyiqin ni! Ok, dh la...dr tadi mengarut je. Baik la buat bende berfaedah sikit. =.="

Mari kite kejar!! Lari-lari sampai xleh berdiri. Ok, not to that extend la. huhuhu..

Tatatititutu...

Tuesday, 2 August 2011

Pinky and the Brain...

Assalamualaikum...

Sebelum itu, saye mahu mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada seluruh umat Islam dan selamat berpuasa! Semoga amalan kita sepanjang bulan mulia ni diberkati oleh-Nya dan moga-moga kita dapat mengharunginya dengan mudah~ Dan saya mahu meminta kemaafan dari semua, rakan2 taulan yang saya kenal maupun yang tidak/blum kenal, for my past and future mistakes.

Ok, ntah knpe tibe saye terpikirkan Pinky and the Brain ni. Alaaa, cite kartun mase kecik2 doluuu. Bagi yang xpenah tgk, sy explain secare ringkas lg padat je la ye. Cite ni mengisahkan due ekor lab mice yang nak take over the world, every single night. Sebab at the end of every night, their plan xpenah menjadi.

Pinky and The Brain~

The best part of this cartoon is the opening theme! They're Pinky and the Brain. Lagu tu melekat dalam minda kanak2 yang tonton cite ni, sy pasti! Jom kite dengau balik lagu tu, hikhik! Mengimbau kenangan lama~

Let's sing along to the Pinky and the Brain~!

Pinky: Gee Brain, what are we gonna do tonight?
Brain: Same thing we do every night Pinky. Try to take over the world.

They're Pinky and the Brain
Yes Pinky and the Brain
One is a genius, the other's insane
They're laboratory mice
Their genes has been spliced
They're Pinky....
They're Pinky and the Brain...Brain 8x

Before each night is done
Their plan will be unfurled
by the dawning of the sun
They'll take over the world

They're Pinky and the Brain
Yes Pinky and the Brain
Their twilight campaign
is easy to explain

To prove their mousey worth
They overthrow the earth
They're Pinky,
they're Pinky and the Brain, Brain (7x)
NARF!

Tuesday, 17 May 2011

The Right Things To Say...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum~

The right things to say. Itu topik yang saye nak bahaskan hari ni. Xde la bahas sgt pon, tapi lebih sekadar memberi buah fikiran oleh diri yang alpa dan xsempurna ni. Ini lebih ditujukan pada diri saya sendiri sebenarnya, tapi kalau ada yang terasa...terlebih dahulu saya meminta maaf kerana bukanlah niat saya untuk berbuat demikian. Itu hanya kebetulan.

Baiklah, saya mulekan. Hmmm, pernah x anda tersalah dalam berkata-kata hingga menyebabkan seseorang itu terluka dan terhiris perasaannya dengan kata-kata kita itu? Apa-apa pun jawapan anda, bagi diri saya, jawapannya.....YA! beribu-ribu kali. Malah berjuta-juta lemon. *ok, itu melampau. xsmpi berjuta kot, kalo cmtu...saya jadi manusia paling dibnci oleh makhluk bumi la kot, termasuk binatang dan tumbuh2an kalo dorg paham*

Macam mana boleh tersalah kata? Pengaruh emosi? Pengaruh ego? Pengaruh lingkungan? Pengaruh hormon? Pengaruh mental? Yang pasti, semua yang disenaraikan tu pernah menjadi sebab saya tersalah kata (mental jugak? ye kot). Terhiris perasaan, terbuat orang marah, terbuat orang sakit jiwa melayan karenah, terbuat orang benci malah. Ya, itu tidak dinafikan. Semulia Rasulullah juga ada yang membenci, apatah saya yang hina dan tidak terlepas dari dosa ni.

Tapi sebenarnya apa yang salah dan apa yang betul? Bagaimana ia menjadi salah dan bagaimana ia menjadi betul? Kadang2, apa yang kita rase betul, mungkin yang mendengar itu rasa salah dan menyakitkan hati. Dan kadang2 apa yang dikatakan oleh orang lain itu betul, kita rasa salah. Salah dan betul ini bukan pada fakta kata-kata tersebut, tapi ukuran penerimaan ayat-ayat yang dikeluarkan oleh mulut kita pada pandangan/pendengaran orang lain. Bagaimana penerimaan seseorang terhadap ayat yang kita susun, ayat yang kita compose. Adakah kena dengan taste die? Xkene dengan taste die? Pada orang yang menuturkan, selalunya memikirkan dia yang betul dan mendemand orang menerima apa yang dikatakan baik waktu terpengaruh dengan faktor2 yang disebut di atas atau sewaktu tidak terpengaruh dan hanya berlandaskan atas akal fikiran dan penilaian rasionalnya.

Pengaruh? Emosi. Emosi boleh pengaruh apa yang kita katakan. Sekali gus menyebabkan orang terasa dengan apa yang kita katakan walaupun sebenarnya yang kita mahu sampaikan bukanlah something yang pedas atau tajam. Malahan, kadang2 tu apa yang dickp bukanlah ditujukan pada yang mendengar, tapi si pendengar berada di tempat yang salah, waktu yang salah. "You're at the wrong place, at the wrong time", kate org2 putih sono. Orang tengah2 marah ni selalunya suara makin tinggi. Amplified. Yela, kalo monotonous je sape pon xtau die ni sebenarnya marah atau biasa2 je? Kan? Kalo sedih pulak, mula la kutuk diri sendiri kata itu ini sampai yang mendengar pon dh panas telinga rasa nak tumbuk org ni sbb xlarat nak console, plus org bagi kata-kata semangat pon cm masuk telinga kanan, kuar telinga kiri. Penat berckp je kalo sume yang dikatekan xnak diregister dalam otak. Dah berbuih mulut pun still xnak dengar kate, si pendengar (yang juga alternately menjadi yang berkata-kata) ni pulak yang frust. See, dh frust. Padahal kita mengutuk diri sendiri, secara logiknya kenapa perlu yang mendengar yang frust? Betul x? Lain la kalo kita mengutuk dia depan2 dia ckp berbuih2 mulut kata benda2 buruk kat dia. Logik kan? Itu la uniknya manusia ni. Xsemuanya berjalan ikut teori. Ikut logik.

Ego pulak. Macam mana pulak ego boleh pengaruh kata-kata kita, flow of information and emotions right out of our mouths? Apa kaitannya? Saya pon xreti cmne nk ckp sbb saye xsure saye ni egonya macam mana. Xtau la dari pandangan orang saya ni berego tinggi atau biasa2 saja. Hmmm, mungkin orang yang lebih tinggi darjatnya dalam masyarakat, dia rasa lebih superior, maka kata2nya itu terpengaruh dengan ke-superiority-an dia. Sok bagus. Sok pandai, sok macam2. Ntah la, malas nk ckp psl ni. Moving on.

Lingkungan. Haaa, jangan kata lingkungan anda xmemberi kesan pada cara anda berckp. Saya kasi contoh la. Di negara yang tropikal, panas kan? Langit xberawan, tiada tanda-tanda nak hujan. Burung pon xnmpk sbb sume malas nk terbang, takut berpeluh ketiak *ape yang saya mengarut ni?*. Siapa setuju, kalau cuaca panas, rasa macam nak maraaaaaahhh je. Ye la. Xselesa. Berpeluh2. Panas. Letih. Dehydrated. Semuanya negative. Terus pemprosesan menuturan tu terganggu, menyebabkan die jadi emo, makin lupe antara baik dan buruk. Penimbangan salah dan betul tu dah lilau2. Orang emo2 ni selalu berjujur je. Sebab malas nk fikir, malas nk jaga hati, malas nk segala macam yang lain. Itu yang kita sering kali terlepas kata. Tersalah sebut, tiada tapisan. Hasilnya, hati terluka. Hati berdarah pada yang mendengar.

Hormon. Hmmm, ni same je kot dgn yang lain2. Berbalik kepada emosi dan akhirnya we say the wrong things.

Mental? Haaaa, yang ni mmg xyah bahas la. Kalau dah otaknya bermasalah, semua pon terganggu. Bukan kata-kata sahaja, malah membuang air pon boleh salah.

Saya bukanlah mencari alasan untuk membetulkan apa yang telah saya lakukan (membuat org terasa baik dengan kata2 saya atau perbuatan saya). Tapi saya hanya mahu menyatakan bahawa saya ni bukanlah manusia sempurna. Kita semua bukan manusia sempurna. Saya buat salah, anda buat salah, malah benda yang tidak bernyawa pon buat salah, contohnya kipas xberfungsi. Kalau dh plugged in, switched on, patut berputar la kipasnye, ye tidak? Kalo xbergerak tu, makanya ada yang salah la.

Saya pon selalu je terasa dengan kata-kata orang. Tapi saya cuba untuk tidak menzahirkannya sebab saya tahu, kalo saya buat begitu, saya hanya membuat org tersebut marah. Kalau dua2 pon marah, apa kebaikannya? Makin menghitamkan hati masing2 lagi ade la. Kalo dengan berpura2 dapat menyambungkan benang yang terputus, then let it be. Saya sanggup begitu dari tidak berckp, tidak bertentang mata, takut2 nak tanya kabar, takut2 nk mintak tolong. Saya sanggup pendamkan segala ketidakpuasan hati saya dalam hati saya sendiri, tanpa orang tau akan hakikat sebenarnya. Tapi kalau yang di belah sana tidak dapat menerima, then apa boleh buat?


Abu Hurairah meriwayatkan daripada Nabi s.a.w., Rasulullah bersabda:
Musa bin Imran bertanya: "Hai Tuhanku, siapakah hambaMu yang paling mulia di sisiMu? FirmanNya: "Siapa yang mengutamakan kemaafan sedangkan dia mampu untuk membalas kejahatan orang lain."

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu bersaudara. Sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat." [Al-Hujurat:10]


Hanya doa yang dapat saya panjatkan kepada-Nya, minta dijauhkan dari sifat-sifat mazmumah seperi dendam dan amarah, dan pinta ditanamkan dalam diri sifat-sifat mahmudah.


A lot to learn, a lot to experience, a lot to fix. When to fix? I don't know.

Pada mereka yang saya sakiti,
Diminta agar diri ini dimaafi,
Forgiving is easy, forgetting is not,
But we don't want our hearts to rot.
Right?

Sekian sahaja dari saye,
Harap sume pon suke.

Assalamualaikum~

Monday, 16 May 2011

Masihkah Kau Ingat?

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum~

Baru terbace satu post tentang seseorang ni di zaman sekolah die waktu form 3. Bile bace post tu, teringat waktu saye di zaman sekolah. Betape banyaknye beze saye dulu dan saye sekarang. Hehehe

I don't know if I've told about this before tapi saye suke zaman sekolah saye. Saye still nak cerite walaupun dh pernah cerite. Plus, saye bukan bercerita dalam ni untuk santapan kalian (but xhalang pon kalo nak bace since ini pon blog public kan), tapi untuk santapan diri di masa kelak. Bile dah tua2 bongkok tige nnti, kalo still celik IT lagi saye ni, saye nk bace balik sume yang saye tulis dalam blog ni. Takut lupe plak, boleh la mengingat kembali, ye dak? Itu pon kalo still boleh ingat URL blog ni la. Huhuhu...mintak dijauhkan la dari segala penyakit~

Hurm, ape la yang best sgt mase sekolah ni? Banyak! Tapi saye secare jujurnye suke waktu upper form iaitu form 4 and 5. Form 1 sampai form 3 pon best jugak. Masing-masing ade pros and consnye. Nak cite waktu form 5 la. Walaupun tahun tu tahun yang masing-masing pon sangat stress sebab nak SPM. Ade yang start dr awal masuk form 5 dah mule study bagai nak rak. Every night stay up. Memandangkan kene lights-off pukul 11pm, so boleh la nmpk kepale terkuar dari pintu masing2 nak dapatkan cahaye dari koridor sbb nak study. Alahai...rindunye~ Tahun tu jugak kitorg tinggal di blok tingkat bawah di mana warden yg sama2 tinggal di blok itu merupakan seorang ustazah yang garang xterkate. Kalo sehari xdgr suare die menjerit mmg xsah. Ustazah yang slalu buat spot check. Ustazah yang slalu check bilik setiap hari sebelum roll-call. Buat lawatan mengejut ke bilik2 nak tgk sama kitorg kekalkan kebersihan bilik. Huhuhu...rindu ustazah tu, maaf lupe plak name die. Sorry ustazah! And sekolah kitorg ni xdibenarkan bawak handphone, tapi tersangatlah ramai yang bawak sebenarnye. Boleh kire sape je yg xbawak. So, since ustazah ni slalu buat spot check, ramai la yang terkantoi bawak handphone and kalo nak tebus, kne bayau RM100. Pernah sekali tu die dapat kumpul sangaaaaaaaaaaaaaattt banyak handphone sebab die bongkar semua bilik time org tgh prep. Tapi alhamdulillah handphone saye terselamat walaupun sy hanye letak bawah bantal. Alahai, punye bernasib baik. Nonono, saye tetap salah sebab langgar peraturan sekolah. Huhuhu... Tiap2 malam bace surah Al-Mulk and kadang2 Yassin. Pastu same2 bace doa rabitah hati. Setiap minggu ikut turn bilik, setiap malam seorang kne bagi tazkirah. Mula la masing2 pening nak bagi tazkirah ape. Huuuu...rinduuu~

Haaa, ape yang saye suke sangat time form 5 ni? Saye suke mase prep!!! Saye sangat3 suke mase prep. Pelik kan? Slalu mase prep la org liat nak bangun ke kelas. Tapi, saye sangat semangat bile tibe mase prep. Saye suke pakai baju kurung. Jalan dari blok lalu kantin, lalu cafeteria, lalu susur gajah yang panjang, atau nak short cut lalu kawasan lapang yang semakin hilang rumputnye sebab orang slalu lalu situ smpi botak rumput, then lalu kelas2 lain dulu...straightttt lagi sampai hujung, belok kanan, straight lagi...sampai la ke kelas 510. Yang disebelahnya terdapat satu kawasan lapang yang kitorg slalu tgk time2 hujan sbb hujan banyak turun dari atap masuk ke kawasan tu, and kawasan tu sebelah kelas kitorg. Best! Mungkin org lain xtgk hujan turun tapi at least saye la yang tgk. Mase prep ni, amat lengang kelas2 form 5. Sebab sume pon fly. Tido kat bilik. Termasuk la rumatesku yang sempoi2. Rumate saye yang skema pon ponteng prep selalu (terpengaruh ngan yg sempoi2 tu la, adeeh). Time tu saye bersiap, bawak bag sume pegi ke kelas. And dalam perjalanan ke kelas tu jugak saya dapat nmpk sangat ramai org berdating. (tapi lagi ramai after prep hari sabtu) =.=" Malangnya I did nothing about it. Huuuu...saye hanya memberikan jelingan sinis sahaje. Xmampu nak tegur. Takut nau. Alhamdulillah kelas saye xde yang berdating. And boleh la saye tido dalam kelas sebab bosan sgt study sorg2 dalam kelas. uhuhu...

Prep malam la yang hectic skali. Bila kelas dipenuhi oleh classmates saye yang gile2, bermacam ragam la. Ade yang diam tapi lawak, ade yang cm boss, ade yang cm spastik, ade yang cm senyap je, ade yang bising (yg tolerable la)...macam2 la. Sangat best! Saye ade rumates yang sangat best! Saye sangat sayang memori2 ni. Priceless! Haih, rindunyeeee...

Aktiviti kitorg untuk raise money, kitorg every week kuar outing beli hotdogs. Jual. Ramai plak tu yang membeli. Aduhai~ Kitorg masak pakai rice cooker plak tu! Huhuhu...sangat innovatif la kawan2 ku~ Comel2 je masak hotdog pakai rice cooker. Ahaha...Jual2 ni dah jadi rutin mingguan kitorg. Waktu pasar malam pon jual2 jugak. Huuuuu, rinduu!

Bile dah nak abes sekolah, kitorg buat barbeque. Bakar ayam. Bergoyong royong yang perempuan siang ayam (btul ke word ni), buang lemak segale bagai, marinate, malamnye the guys bakar ayam. (banyak lg makanan tapi sy ingat ayam je sbb sy yg tolong cuci , marinate sume, yang lain org lain buat =P) Hasilnye....huaaaaa sedaaappp! Nikmatnye makanan yang kitorg buat sendiri. Huhuhu...rinduuu~

Inilah die,
org xde keje,
bercerite xingat dunie,
Memang nak kne!

Sekian dari saye yang xseberape,
sume mengarut belake,
dah lame xduduk melake,
jadi rindu xsemene.

Ok, sudah la tu,
mesti bosan dah kan you,
I pergi dulu~

Assalamualaikum~

Saturday, 7 May 2011

Kalaulah...

Assalamualaikum...

Achik, knpe achik mude sgt?

Cepat2 la tuekan diri.

So that I can talk to you about stuff~

Takpe, kakteh stay mude for 6 years.

Problems oh problems, go away.



Rainbows, Colours, Mountains, Waterfalls, Sunsets, Sunrises, Forests, Champs-Élysées.

Monday, 28 March 2011

Macam mane boleh jd cmtu?

Assalamualaikum....

Mungkin ade yang dah tau, and mungkin ade yang blum tau...yang saye ni sangat suke tgk movie. So, naturally...sy slalu la pegi ke cinema. And pegi ke GSC/TGV with my family tu adalah sangat biase. Seperti biase, sy ajak my parents utk tgk movie. Since saye balik Malaysia beberapa kali sahaje dalam setahun, so kami gunekan mase terluang bersame ke mane2 shj. OK, dh melalut.

Ape yang sy nak cite ialah ape yang saye rase pada satu hari yang kitorg pegi ke wayang. Saye xtau taste movie mak ayah saye cmne but I want to watch Beastly sbb saye dh lame tunggu cite tu kuar. *My dad really wanted to watch The Adjustment Bureau yang dilakoni oleh Matt Damon. Cite Matt Damon, sume org pon nk tgk sbb slalunye cite2 die ni and beberapa org lagi seperti Leonardo di Caprio ni sume best2 (example: Inception). Tapiii...I want to watch love story punye. Huhuhu punye romantik! Peh! So, ayahku dgn muke masamnye terpakse la ikut masuk hall. Ahahaha...sorry dad. Nanti org download ye~ Hehehe...

Awal2 kitorg dh bersedia nk masuk, dh bli popcorn and air. Masuk, duduk. Tgk trailer. Then, mule la cite. But3!! Knpe screen die blur? I'm like....WHAT IS THIS? I seriously thought it was a 3D movie. So I looked around, mereka yang lain xpakai 3D glasses pon. Pelik ni. Mate sy ke yg dh blur? But mase buat spec aritu power xnaik pon. Hmmmm...

Tapi sy pasrah je la. Nak buat ape lg. Nak complain pon cm xde gune. Saye tgk org lain kat dlm hall tu relax je tgk. Xde resah gelisah sbb gmbr blur ke ape. Pasrah. Tgk la the whole movie dgn gmbr blur. Memang blur la. Line die double. Keciwe. =.=' Mungkin tu balasannye sbb xnak ikut ckp ayah yang nk tgk cite The adjustment Bureau tu. Ahaha..

Another thing. Cite Beastly tu adalah berdasarkan sebuah buku written by Alex Flinn with the same title. It's a retelling of the 'Beauty and the Beast'. A few days before the movie, I read the book. And as I said before, don't read the book BEFORE you watch the movie. And don't read the book AFTER you watch the movie. Anda akan rase keciwe. Hmmm, mungkin bukan sume akan rase cmtu. But I feel like that every time. Xbg org buat tapi sendiri yang buat. Bagusss~ Kalo nk bace buku, bc bukunye shj. Kalo nk tgk movie, tgk movienye shj.

So, kesan die ialah....saye rase cite tu berprogress dgn sgt cepat. Padahal byk bnde yg sepatutnye terjadi sebelum something ni terjadi...bla3. Ruined! Mungkin itu lg satu balasan sbb xnk ikut ckp ayah. Aduhai~


Monday, 21 March 2011

Percubaan pertama dalam beranalogi...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum~

Hmm...Analogy (bukan anatomy naaa). Something yang saye rase ramai yang biase pakai sehari2. Boleh dikatekan majoriti sudah pakar/master/phD dalam beranalogi ni. Tapi tidak saye. Beranalogi ini serupa macam bahase kiasan...btulkah? Org berkias...saye tidak la paham~ Tapi sy xde la smpi xpaham analogi. Just, I'm not used to using it on daily conversations. So, paham2 je la kalo analogi anda xmasuk dek akalku yang xcukup experience ni~ Ehehe...

Smlm saye tgk satu show korea ni, saye tau anda tau tentang show ni...namenye "We Got Married". Malas nk cite pasal show tu, kalo nak tau...sile usaha sendiri. :p Dalam one episode ni, salah sorg dalam show tu beranalogi. Analoginye adalah seperti berikut:

"Saye sedang pening kepale, and suami saye pergi ke pharmacy utk belikan medicine. Tapi medicine yang die belikan adalah ubat batuk, ubat selesema, ubat sakit perut dan ubat period pain. Sume ubat yang die belikan xdapat nak sembuhkan kepeningan kepale saye".

Cerite di sebalik analogi tersebut pula adalah:

Si isteri knit a scarf for the husband. It took her 10 hours straight to finish knitting the scarf even when in fact she's buzy. She gave the scarf to her husband hoping he will wear it around his neck everyday during winter so that he'll stay warm. Yadayadayada...one day, husband came back from out of town, didn't bring the scarf with him (lost it). Nak pujuk punye pasal, si suami bawak isteri ke shopping mall untuk blikan baju, coat, etc. Tapi si isteri still sedih sebab teringatkan scarf yang diknit susah payah telah dihilangkan oleh si suami.

Haaaa, nyambung x cerite dorg dgn analogi si isteri tersebut? Macam best kan analogi ni? Itu sebabnye saye sedikit jeles bile org gunekan analogi sbb saye tidak tahu menahu macam mane carenye nk beranalogi. Tapi, tadi saye terpikir. Saye mahu cube! Sekali juga sudah cukup. One time! Imma tell you one timeeee....*ikut care Justin Bieber* ^-^

Ok, here I go.

Bayangkan satu hari anda telah tertutup pintu tandas yang bercermin terlalu kuat hingga cermin tersebut jatuh dan berderai into a million pieces. Ade yang besar ade yang kecil. Tapi yang pastinye kecil atau besar, semuanya tajam belake. Anda cube bersihkan, kutip segale serpihan kace di atas lantai. Hingga ke serpihan yang paling kecil yang anda boleh nmpk. Anda sudah yakin lantai bersih dan clear dr serpihan kace. Memandangkan sudah menjadi kebiasaan anda tidak berslipper di dalam rumah, anda jalan seperti biase. Tapi rupe2nye masih ade serpihan2 yang tertinggal di atas lantai kerane salah satu drpdnye telah menusuk tapak kaki anda. Serpihan tersebut terlalu kecik smpi termasuk langsung ke dalam dan anda tidak dapat keluarkan. Setelah beberape hari anda tidak rase lagi kesakitan yang awalnya anda rasekan. Kalo jalan seperti biase, ibarat tidak wujud kace tersebut terbenam dalam kaki. But...bile ditekan atau dikenakan pressure di tempat yang tertusuk itu, anda kembali rasa sakit.

Ni percubaan saye untuk menganalogikan...apabila seseorang melukakan hati kita. Ye, kite boleh memaafkannye dan lupekan ape yang terjadi. Tapi perasaan itu sukar untuk hilang. Bile orang itu melukakan hati kite sekali lagi, kite kembali teringat akan perkare yang lampau. Teringat kembali ape yang die telah lakukan pada kite sebelum ini.

Atau contoh lain, seseorang ini meyakinkan kite untuk mempercayai sesuatu dan setelah penat org tu suruh kite percaye die, so kite pon percaye la walaupun pada awalnye kite doubtful dgn ape yang dikatekan. Bile kite dh percaye bulat2, org itu pulak kate semuanye hanye tipu belake. Tup, dalam hati kite berkate 'next time, aku xkan percaye ko lagi slagi aku xnmpk factnye!'. And bile org itu kembali utk meyakinkan kite, dh diinstill dalam mindset kite yang die ni xleh dipercayai. Haaa, sudah.

Haaaaa...itu die percubaan saye untuk menganalogikan suatu keadaan. Hehehe, menjadi x? Tapi knpe la analogi tu jauh lebih panjang dr citenye? Adeeehh~ Kne praktis lg. Hwaiting! ^____^

Monday, 14 March 2011

Long Time, No See

Assalamualaikum~

Haaa, sudah berakhir cuti semester kami dah bagi sesetengah dari kami sudah pon bermule kuliah. *the rest of us, XDE KELAS!! ^-^* Waktu cuti aritu, saye pergi beberape wedding and salah satu drpdnye adalah wedding sepupu saye. The eldest one belah ayah. So, kalo mengikutkan keluarga belah ayah, this is the first wedding la. huu... *kalo belah mak, wedding tu perkare biase. :p* Canopynye sungguh banyaaaak. Smpi 10 buah. Maknenye walimahnye besau la dak? Orang yang datang ramai la kan? Hmmm~ *oh, segannye*

Setelah ntah brpe lame xberjumpe dengan sepupu, pada malam berinai tu dapat la berjumpe. Banyaaaaaak perubahan. Ade yang jadi makin tung2 *gem2*. Ade yang jadi makin tinggi especially yang dulu cume kanak2 ribena. Suare dh pecah. Ade yang jd makin cantik. Ade yang dulu2nye muke licin dah mule beracne *dh 20 baru nk kuar jerawat? haih~*. Haha... Ah, lamenye xjumpe. Rase cm dah jumpe org lain plak.

Walaupun jarang berjumpe tapi I'm glad kitorg still can joke around. Xde rase awkward. actually ade je yg rase awkward. Especially yg dulu kecik boleh kacau2. Skrg dah besar panjang, pelik la kan nk kacau2 die. huhuhu...Lagi2 plak orgnye xkenal kite. Aduhai, parah~

So, skrg bile saye dah balik ke negare ni...the next pertemuan kitorg would be Raye 2012 nnti. Lame lg tuuu! Ntah macam mane la dorg agaknye nnti...hmmm~ Saye plak rase saye lgsg xde perubahan dari dulu smpi skrg. Sameee je. Maintain la konon, Ececey~ Bwek!

Oh3! Lame jugak xjumpe anak2 kecik yang suke berlarian kat kampung di Johor. Alahai, rindunye kanak2 kecik tu. Adam dah tung2! Dah brpe tahun agaknye xjumpe Islah, die kenal ke x saye ni agaknye. TT.TT

Thursday, 10 March 2011

New Layout.

Assalamualaikum~

Hmm, since saye ade banyak mase di rumah xbuat ape2, so saye mengambil keputusan untuk menukar layout blog ini. Hikhik...bagi ceria skit. Layout dulu tu gloomy sgt la plak bile tgk. Tgk pon ngantuk je kan? So, what do you think about my new layout? Serabut? Okay2 je? Too many colours? Tulisan macam2 sgt?

It took me like more than 2 hours kot. Sebab ade kesilapan teknikal td. Dah siap pastu tertekan something, so ibarat terreset balik la. I had to do everything all over again. Cais! Letih pilih warne. Tup2 hilang. Daaaah kne pilih lagi skali. Ntah la. Ade yang same, ade yang lain dari pilihan asal sbb xingat letak warne ape. :P *Nasib baik font sume xdireset, alamatnye 4 jam la duk depan komputer ni~*

Oh, saye terdengar satu lagu ni dan I think ade dalam cite "I am Number Four" and I like it. Dah banyak kali ulang. hehehe Cube try test dgr. Don't worry, tiade kenakalan dlm music video tersebut. hihi... Klik di sini untuk dgr!
(-b^-^)-b *thumbs up*

Wednesday, 9 March 2011

Swimming and Cycling

Assalamualaikum...

Semalam saye tgk satu video org belajar berenang and I understand the struggle because I've been there, done that. She was trying so hard to keep herself afloat. Determine to master the 'art of swimming' within a day or else she won't go home. I understood how she felt. I admire the determination. As I was so easy to give up on something I want to be able to do but couldn't because of my lack of practice. People taught me how to swim. Showed me ways to swim. They even held me afloat so that I won't drown. But I gave up before I even tried. *waa, tibe2 nmpk cm post motivation plak. bukan3. ini hanyelah cerite tentang saye semase nak belajar berenang ^-^ *


Perkare same terjadi semase saye nk belajar berbasikal. Sebelum masuk darjah satu, saye diajar oleh kakak dan abg2 untuk berbasikal menggunakan basikal dua roda yang tinggi sedikit. Tapi saye malu *sbb jiran sebelah asyek tgk* dan takut terjatuh, jd saye gave up. Di situ, berakhirlah episode latihan berbasikal.



Sangat la sayang kalo kite xreti berbasikal dan berenang kan? Cube bygkan, kite nak memasak...tapi xde bawang. Nak pegi beli di kedai runcit berhampiran dengan rumah tapi terlalu jauh kalo jalan kaki. Jadi kite boleh berbasikal, cepat dan xperlu berpeluh2 berjalan. hikhik. Same juga dengan berenang. Bayangkan anda pergi ke Pulau Tioman untuk bersnorkeling tgk2 ikan berwarne warni, bagi makan kat ikan2 tu and tibe2 your life-jacket tercabut dari badan. Orang lain tengah khusyuk tgk ikan. Anda keseorangan nak menyelamatkan diri. Bukankah bagus kalo kite tau berenang?

Rugi la Asyiqin xreti berenang, xreti berbasikal. T.T Ye, sangat rugi kalo saye xtau. Xboleh rasekan angin brushes thru our face mase speeding2 naik basikal, xdpt rase kesejukan dan kesegaran air semase kite berenang. *eleh, xyah berenang pon boleh rase la! :p* Memang rugi, tapi alhamdulillah saye telah berjaye meretikan. Ahaha... Sebab saye dh penah rase kerugian tu. Bile abg kakak pegi naik basikal round2 taman perumahan... Rugi2 xboleh ikut.

Saye pon xtau la cmne boleh reti. Due2 skali. Basikal dan berenang. Due2 tu terreti secare sendiri. Secare instinct. Ecececey. Satu hari terdetik nak try, tup2 trus boleh. Ahaha...

So, belajar la sampai pandai.

Best jugak kalo dpt naik kuda, horseback riding di bukit2 yang menghijau. Dah tibe kat puncak. Letakkan tangan kanan di atas kening menutupi cahaya matahri dari masuk ke mata secare langsung. Menikmati keindahan alam di sebalik bukit. Huaaaa... bestnye! Punye jauh berangan. Aisey~


Hurm, saye nk belajau tangkap gmbr lawa2. Kepada Deb, Fatin *kalo anda bace* dan sewaktu dengannye, sile la ajar saye yang tidak tahu menahu ni. ^________^





P/S: Achik, pegi belajau naik basikal la! Lalalala~

La Tahzan...

Assalamualaikum~

Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya) jika kamu orang-orang yang beriman.
Surah Ali Imran : Ayat 139


Buat diri dan rakan2. Especially diri.

Friday, 4 March 2011

Brains

Assalamualaikum~

I have to warn you guys first. This post is booooooriiiiing! But if you are willing to bear the boringness because you are too bored and feel that reading this boring post will kill the time, then I welcome you~ ^____^

A few days earlier, I saw a Rachel Ray (RR) show on the TV which was very weird cause I never watched those kinds of shows before. I even quickly changed the channel when I accidentally landed on an Oprah show. Errrkkk. So, that day RR had a guest named Martin Lindstrom who wrote a book called "Buyology: The Truths and Lies About Why We Buy". I had no intentions on buying that book but it was interesting. The way he explained about the book captured my attention. I didn't changed the channel. Haha.

It was something to do with neuromarketing. How things in this world influence our brain, our decision-making. The example he gave, a Mini Cooper. Why do people buy Mini Coopers? *I, too dream of having a Mini Cooper as my first car* The reason he gave was because if we look beyond the physical features of the front of the car, we can see the face of a baby. And babies, are undeniably cute. Plus women...are in their nature to want cute things. And statistic shows that many owners of the Mini Cooper are women. So, what he's implying is that...these companies or brands are influencing our brains so that we buy what they're selling. This - neuromarketing.

Another example, a restaurant. He did this research on wine. In a restaurant, they played three kinds of songs, them being Italian, Spanish and French. So, when people come to the restaurant, they see what kinds of wine they'll choose. What he got out of the experiment was that people were likely to choose Italian wine when Italian music is playing and so the others. The music somehow influenced their wine-picking. huhu It's interesting.

Beyond our control, subconsciously we do the things we do that we wouldn't do if we knew about this. Take this example. When we go to a supermarket to buy some things, studies show that we are likely to buy more when we use a shopping cart rather than not using one. Memang kalo ikut logik pon, of kos la kan cause ape je yg kite boleh bawak gune due tgn kite ni, right? Tambahan lagi kalo kite xde lists of things to buy. Even with a list, we tend to buy more than what we initially intended on buying. Imagine without a list. Walk through this aisle, take, take, take. Another aisle, take, take, take, put them in the cart. See? So, if you want to save money...make a list, stick to it and unless you absolutely have to....don't use a shopping cart.

So, as I was watching the show, I thought..."our brains play a great role in our life". Sometimes, what we say aren't necessarily what we think. The truth lies in our brain. Which Brodmann area is activated. Heart *hati dlm bahasa melayunye* pula influences our brain. Have you ever uttered something completely opposite to what you're actually thinking? Contohnye, seorang kawan tanye..."cantik x baju yang aku baru beli ni?" and you immediately answered "cantik!!" when in actuality you think the blouse is dull and sooo last season. Hati tu mempengaruhi otak kite untuk berkata2 yang baik kerane kite xnak menyakitkan hati org, kite nak jage perasaan. Of course we want the truth, but think again...do you really? We don't want the truth *ni slalu terjd slps dh tau the truth* and at the same time we don't want lies. (I don't know where I'm going with this...hmm~)

Hmmm, maybe that's all I want to talk about. I know, I know. Aik? Tibe2 je dh abes. I really don't know how to end this post. Cm xde point to get across pon. Sy macam menceritekan balik RR show tu je. Haih... (sbnrnye nk tulis post ni the day sy tgk show tu but "buzy" sgt, now sy sudah lupe ape point yang nk dismpikan. huhuhu) Sorry kalo ini membazirkan masa anda. :P

Ok, till next time! Assalamualaikum~

Monday, 28 February 2011

Nerds, Geeks, Dorks?

Assalamualaikum~

Tadi, saye tertengok Academy Awards punye event and like always...actors, actresses and sometimes singers *sibuuukk je* pakai baju lawa2 (terdedah sane terdedah sini), ade yang kurang lawa and ade yang plain ugly. Xnak point out sape. And amongst those yang ensem2 lawa2, ade la beberape yang nmpk out of place cause dorg sangat kelakar just by being themselves. Ahahah...

Saye nmpk satu je td sebab tibe2 kne keluar makan and xsempat nk tgk the whole event. But3, saye akan senaraikan beberape yang saye kategorikan dalam golongan di atas. Nerds, geeks and dorks. Okay, first of all...those three terms define people differently, though some of us *yours truly* rase words tu cm same je meaning die kan. The followings saye dpt dr wikipedia je sbb malas nk bukak kamus besau lg berat tu...so, here.

Dork - quirky, silly and/or stupid, socially inept person, or one who is out of touch with contemporary trends.

Geek - a peculiar or otherwise dislikable person, esp[ecially] one who is perceived to be overly intellectual.

Nerd - a person who avidly pursues intellectual activities, technical or scientific endeavors,
esoteric knowledge, or other obscure interests, rather than engaging in more social or conventional activities. May be awkward, shy and unattractive.

Hmm, since they do not imply the same level of intelligence...therefore I will only use the term geek from here onwards sbb mereka xkelihatan stupid. Kalo anda pernah tgk The Social Network, Zombieland, Scott Pilgrim vs The World, Juno, The Sorcerer's Apprentice, She's Out of My League...maka anda akan tau sape I'm referring to.

1. Jesse Eisenberg

Care jalan die kelakar. Care cakap pon cm cumel. :P


2. Michael Cera

Blur2 je die ni. Ckp pon lmbt (lambat dan lembut), gentleman la~



3. Jay Baruchel
Slouching. Xreti diri tegak die ni. Suare sengau2 skit. Kelakar.


4. Shia Labeouf - Die ni dulu *zmn Even Stevens* je cmtu, skrg dh jd rebutan para gadis di serate dunia. Auww!

Tapi saye bukan la cm fan kat sane tu smpi nk stalk mereka ni. Agame pon agama TUUUTTT, so xde gune pon stalk mereka. Cumenye, kalo dorg ni ade dlm suatu movie...akan lebih syok la sebab mereka ni kelakar walaupun dorg xbuat lawak. And since I'm into geeks, so great la. Bad boys skrg xlaku laaa... ahahaha

OK, sume ni lawak2 je. Kalo ade yang terasa, saye mintak maaf. Buhsan xtau nk buat ape cuti ni. Mungkin ade yang xconsider mereka ni geek at all tapi HOT, itu pendapat anda. Pendapat masing2 lain.

Wednesday, 23 February 2011

Weeehoooo!!

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum~
Esok kami keeeeeee....jeng jeng jeng~ GENTING! Weeehoooo!! Xsabau den ni! Dup dap dup dap. Nervous. Akan tangkap gmbr byk2. Buat muke comel. Senyum lebau2. Mate bulat2. Mulut ikan. Ntah pape je. Ni mmg xtau nk tulis ape sbnrnye. Saje nk update blog sebab lame sgt dh. Okay, harap2 esok xtertinggal bus. Awaaaaaaaaaaaaaalll tu!

Balik ni nk bace novel banyak2. ahaha...novel cintan cintun. :)
Till next time.

Thursday, 27 January 2011

Lately...

Assalamualaikum...
:: Bismillahirrahmanirrahim ::

To Muhd Adif *whoever you are*, nmpknye saye xdpt kawal my nervousness during the exam this morning. My hands were practically shaking that little girl's arm. I'm pretty sure Dr Wong and the little girl's mother saw that. *embarrassed* Luckily I didn't go blank. I saw the marking sheet Dr Wong had on the table and she checked a lot of zeros. Well, nothing can be changed now. So, let us forget about it. Unless I have to do SP on this. Huaaa...

Lately...








Wednesday, 26 January 2011

Dreams...

Assalamualaikum~
Bismillahirrahmanirrahim....

Semalam, saye bermimpi ttg interview. Sblumnye, saye telah terbincang pasal interview sewaktu makan pecel ayam bersame2 Piko, Deb, Faaza n Tiqah. Entah macam mane boleh timbul topik yang saye xbrpe suke ni, sy pon xtau la. Interview mmg xpenah selari dengan saye. I never had a great or at least a good memory about them. The last one I had was before masuk Unity. Untuk scholarship. Sweaty hands, jittery, trembling dah macam Parkinson dh. Saye masih ingat waktu sebelum dipanggil untuk masuk ke bilik interview, saye mintak kawan sebelah yang juge namenye same dgn saye sehelai tissue sebab tangan saye dh basah. And bile masuk bilik interview, berjabat tgn dengan interviewers tu, dorg tny..."nervous ke?" Haaaa...mane xnervous!

And then, mase tido...termimpi diinterview. Huaah! Oleh sape? Saye xingat, tapi pastinye org femes la. Alamak, sapekah org itu? Lupe sungguh. Xpe la. Dalam mimpi tu, saye lebih confident but still xcukup fluent mungkin cara saye deliver my ideas, etc. Waktu tu jugak saye nmpk die seakan2 reject application letter saye. Ntah la. Sampai ke mimpi juge saye xdpt tackle interview ni eh? Adehhh.

Memang saye xboleh bile dijadikan centre. I don't like the attention and I do not ask for it. Low self-esteem? Mungkin. Low self-confidence. Most probably. Saye sudah cube untuk memboost up my confidence and all tapi somehow die xberkesan secara permanent. Every time, symptoms yang same timbul.

Sebelum exam tadi, saye duduk sebelah seorang kawan. And I told her that my hands were shaking pretty heavily. Then, she said..."Macam mane la ko nnti kalo nk disarung cincin?" *mase akad nikah* Saye mampu gelak je. Sebab saye ade feeling yang sangat kuat mengatakan saye akan terketar2 walaupun bukan saye yang menyarung. Huahuhuhu. Then kitorg sambung membuat lawak tentang ketar2 ni. Kononnye waktu nak ditgkp gmbr, tgn saye xnmpk sebab terketar2. Adohai Asyiqin. Adohai Qila Rahim beng!

Hmmm, macam mane la nk hilangkan nervousness ni eh? Ade sape2 ade nasihat, cadangan?

Saturday, 22 January 2011

Childhood memories + random stuff

Assalamualaikum..

Selesai sudah exam integrasi I. Now, we'll have to wait for the second one. Oooh how I am not looking forward to that. Anyway, since this weekend we're free and my room mates are all off to Bandung leaving the room and internet all to myself, I have a lot of time to think and reminisce the old days. Actually, topik ni timbul mase saye and Qiqilala pegi ke warteg untuk membeli makanan tengah hari, and on out way back kitorg terlihat beberape org kanak-kanak bermain sesame mereka. Membuatkan kitorg teringat about our childhood. And I found out that nowadays...not all the kids play as we played during our "era".

Waktu kite kecik dulu, saye pasti korg penah main Toi *ni yg kitorg panggil mase kat Penang dulu* atau Galah Panjang. Walaupun saye penah main sekali sahaje seumur hidup saye, tapi saye ingat detik-detik menarik, exciting itu. So exhilarating. Since saye pon first time main, saye takut2. I didn't know the rules. I just copied what everyone was doing. But I had a really good time. It was tiring. Running here and there, making sure nobody pass your line, preventing the other team from winning or at least stalling them, demotivating them like they didn't have a chance in winning. At the end of the day, stains on our shirts, pants, face even...tired from running all over the place, we had fun. And a chance to exercise. Ahahaha! Banyak lagi game2 mase kite kecik dulu, contohnye main pemadam, tepuk2 kad bagi terbalik, etc.

Batu seremban? Ever heard of that? Ohoho, sape yg xkenal, mau kne pang dr saye. Nak bragging skit. huhuhu... Dulu I was so good at this traditional game, I can go on batu seremban-ing dari start rehat sampai loceng habes rehat berbunyi. Main batu seremban kan perlu buat timbang2 batu tu. And each stone you timbang, akan dapat 2 markah. Kitorg main 7 batu, kalo dapat semua, boleh dapat 14 on one go. Banyak care main batu seremban ni. Bagi yang xtau, di sini saye nk cite sikit *saye tgh bosan, sy mau bercerite~* tentang batu seremban. Ade dua jenis, yang main dengan 5 batu, atau yang main dengan 7 batu. Since saye main dengan 7 batu, I don't really know much about yang 5 batu tu. Care mainnye, Baling ketujuh2 batu tu and ambil satu batu dari batu2 yang dh berselerak atas lantai akibat dibaling tu. The thing here, we have to kutip batu2 tu start dari 1, then 2 batu pastu amek the remaining 3 batu smbil baling ke atas batu first. You know what, saye malas plak nk cite. kalo nk tau, tny kwn2 anda yang tau. Hoho..

Saye just nk cite care berbeza main game. Ade yang amek 1,2,3...ade yang amek 3,2,1...ade juge yang gune sebelah tgn je, pakai tangan kiri, batu xleh lontar lebih dr kepale *this is hard kalo batu jauh2*, ade yang baling pakai tangan lain tapi tgkp gune tgn lain *yes, it's complicated*. Tapi sume2 ni sangat menyeronokkan. Berbanding dengan kanak2 zaman sekarang. Lihat shj adek2 kite, sepupu2 kecik kite...mereka lebih engrossed dengan internet, pusat sumber pembelajaran (psp), ipoo, xboxes 270, weeee, social networking instead of having a normal childhood. Yeah, mungkin some pikir...zaman dah berubah. Zaman dorg, teknologi dh took over. Zaman kite dulu internet blum didedahkan secare meluas. Kanak2 xreti gune internet, xreti chatting. I only knew about chatting mase darjah 6 but saye mule berchatting dgn kawan after abes form 5. Skrg ni? Budak sekolah rendah dh lebih dr berchatting. Mane dorg dpt sume tu? Adekah dari ape yang dorg didedahkan dari kecik? Zaman kite dulu ade macam ni jugak ke?

Memang bukan semua kanak2 skrg cmtu. Tapi saye cume rase sedih bile dapat tau tntg remaje skrg. Macam mane agaknye keadaan 10 tahun akan datang? I'm worried.

Wooohoo. cmne tibe2 bleh masuk topik ni? ahaha...xde fokus tul Asyiqin ni. Mule2 ckp pasal childhood, tibe2 je tukar pasal topik serius. Huhuhu...and ape kaitannye dengan permainan mase kite kecik dgn remaje skrg? Mungkin ade connectionnye somewhere, since saye boleh menjurus ke topik itu.

I am soooo bored right now. Xde mood nk study. Xde mood nak buat ape2. Nak bli kasut but knpe xde kasut yang lawa kat sini? Cais! Haih~

Wednesday, 12 January 2011

Ade berjute, tapi satu pon xjumpe...

Assalamualaikum~

I hope no one made crazy presumptions about the title of this post. Hehehe..sj nk buat gimik. I'm actually talking about shoes. I've loved shoes all my life. And I don't think I'll ever stop thinking about shoes. Shoes, shoes, shoes... Ahhhh I sooooo love them! When I walk, I always keep my head down. So, I look at shoes more often than I look at people's faces. That's a joke. Please laugh. Ahaha! Gelak sendiri, ntah pape je! Hmmmm, knpe la Asyiqin ni tibe2 ckp pasal kasut ni? There's a reason behind that. It is because I saw a pretty cute, I-know-I-will-absolutely-buy pair of shoes at the musholla this afternoon. White with a little touch of light blue. *just like mine but a bit cuter. Gah!*

Hmmm, rase cm nk cite je cmne saye dpt kasut saye skrg ni. Here goes. My family were planning to go on a trip to "somewhere" and it was no typical trip. It was one of those where all the family members joined. Due to different schedules, it was not an easy task to gather and drag us all on a picnic or anything of that sort. Hmmm, after I came back from Jakarta. I didn't hesitate at all and just started packing and packing. But I forgot something important. I didn't have the shoes for all the walking and travelling. My parents and I went shoe-hunting, went in numerous stores and still couldn't find a pair that I like. I almost gave up. My parents gave up long before we went in the third store. Adohai, sabar je la~ I didn't want to take a pair just for the sake of that trip. Because I would wear them for a long time. So, I wanted to like them first. I've always known to be the one that won't wear or put on something I don't like. My mom says that to me all the time. She doesn't want to choose/buy anything for me cause she knows me too well to not like the things she picks. Ahahah~ Taste org tue xsame ngan org mude. :p

Aih, dh melalut. Ok back to the tragic story. Tragic la sgt! Anyway, I searched for the one that would catch my eyes the moment I see it. There was one, at the bottom of the shelf, hidden, only visible to those who actually look. And luckily I looked. It was almost closing time, and my parents and I were tired from all the walking and browsing and searching. So, I decided to just settle with that pair. I had a few in mind though all through the searching and browsing and looking around.

This is what I had in mind. Something girly-like. Not too bulky. SIMPLE.

Oh3, I've been eying a few Skechers shoes too. What do you call those eh? Sandals? Ahh, xtau la. I'll just call them shoes. senang cite. :D Cam nk promote la plak. hikhik...saye cop dulu, korg jgn bli! hehehe...just kidding~
This one is called Klementine. They come in different colours.
Them being black, white, pink, yellow, etc.


Black~


Jubilee: Oh Snap!
*ni name kasut tu, bukan monolog ye~*



Knpe susah nk cari kasut Nike perempuan cmni eh? Cais!

Erm, dh byk ckp pasal kasut je. I think I better stop. Ok, tu je nk cakap. Buyyyyy. Salam~



[Edited]

Ahaa!!! I found the name of the shoes. The pair that looked a bit like mine. It's called Nike Air Zoom Mystify IV.


Ni kasut tennis.

I found a pair of shoes on the internet that I really really really like but I guess I'm too late to realize about it. Before this, byk btul kasut2 ni saye nmpk di kedai Nike waktu die famous dulu but saye seakan2 xperasan lgsg akan kewujudan die. Skrg, dh xjumpe lgsg. Mungkin dh xdikeluarkan lg dh kot. huhuhuhuh...mane saye nk cari kasut tu now ?? T,T *sedey yg amat!*


Sape2 yang jumpe kasut ni, sile inform saye ok~ I want these shoes...badly!

Sunday, 9 January 2011

Ping Ping Ping~

Assalamualaikum...

Tajuk post ini has nothing to do with what I'm going to write. Ok, like I said before, my obsession with korean stuff has resurfaced and beginning to take over my mind and body. *really?* Hmm, what I mean is that everything that has to do with korea, I'll instantly turn gaga and obsess over it. Tipu3! Saye xobses sangat pon. Cumenye saye suke je~ Heeee! And now I feel like wantin
g an instant camera. You know, the one that prints out pictures the second you take one. Ahaaa!! I want a camera like that. Why suddenly? Because I watched those korean dramas *You're Beautiful to be exact* and reality TV shows *esp We Got Married*, and they were using this very cute instant camera and instant pictures being developed *btul ke penggunaan word ni? hmmm~*.

Another factor that contributes to this obsession of mine is when I found my very old camera that uses negatives. I like those kinds of photos. The ones you can hold, admire and write or scribble on. Or maybe tear it into pieces. Hehehe...nonono. Just kidding. A picture is worth a thousand words. Whatever those words may be, it means something, the picture. If it's bitter or sweet memories, we should always cherish them. Those memories la yang kite nk ingat balik bile dh tue2 nnti. Eceyy~ Percaye la ckp Asyiqin yang memang pelupe ni. I only wish I could remember all those sweet memories during my school years, childhood. Haaaa...rindu. If only I have pictures to help me recall those memories. So, memandangkan saye malas nk pegi kedai utk develop film tu, ape kate bli camera yang boleh instantly kuarkan gmbr. Ahhaaa!

Hah! Asyiqin dh mengarut pasal pictures plak. Ok, back to the topic. Nowadays, people only need to save the pictures they've taken into their laptop, thousands and thousands of them. Well, best sebenarnye ade gmbr banyak2. But kalo kite ade limited picture to take, for sure kite nk amek yang meaningful je kan? Haaa, kan best cmtu. Xde la kite tgkp gmbr mengarut2, org korek hidung la, org makan tepi jalan makan bakso malang, gmbr rumput, gmbr tiang lampu, etc. Actually for pros, those little things means everything to them, but who am I to compare to those pros? I'm just a normal girl wanting an instant camera that I, myself know nothing about. I'm lower than beginner. Ahaha. I just want to capture meaningful pictures that the older, kereput me would cry when looking at them, and want to explain everything about every single pic to my grandchildren and children. Amboih, jauhnye Asyiqin~

So, which camera have I set my eyes on? Knowing my character, of course la the cute one! Ahaha!! Fujifilm Instax Mini 25. This camera lebih automatic berbanding Instax Mini 7S *yg Alma pny tu!*. I actually like Instax Mini 7S because lebih manual, I want to play with the settings. But I don't want to pick the same camera as Alma. Booo!!! Alma xcomel! *tapi kamera Alma comel, huhu* But since I'm not even a beginner in this photography world, I think auto seems better for me. I want the manual! Huhuhu. So, here are some photos that I found in the internet. :P

Kyaaaa! Look how cute it is. I like the colour. Very3 much.


This here is a custom zipper instax mini 25 camera case.
Neomu gwiyeobda! Jeongmal!


Instax Mini 25 vs Instax Mini 7S. Hmm~

So, there you go! Punye panjang entry nk ckp pasal kemahuan saye akan camera instant ni je. Adeh~ Pape pon, saye blum survey harge pon. Ntah2 mahal gile smpi terkopak purse saye. Kuikuikui... Org berjimat sebab hal yang lebih penting, tapi saye plak nk berjimat sebab camera ni, sgt xpatut. Ish3. *geleng kepale*

Saturday, 8 January 2011

Trouble...

Assalamualaikum.

Tulis, padam, tulis, padam. That's what I've been doing. I want to write something, plenty of things actually but I guess I think too much that eventually couldn't even complete a sentence. I thought of what people might think, that maybe I might regret writing those things that I wanted to tell everyone. I put on so much thought on every single sentence. Searching for the right words. Even the right words may hurt people without me knowing. I fear that the most. I know that when I'm actually talking to a person, my brain couldn't really process the way it's supposed to and somehow I blurt out things that I know would hurt them. And when that happens, I couldn't say that one word, "sorry". Apparently, sorry really seems to be the hardest word.

I have soooooo many things to say, but I can't write them. I just can't.

Aha...Dah jumpe satu lagi hobby saye. Or mungkin habit saye. Memendam rase.
Hmmmmm, self-discovery. Interesting~

Wednesday, 5 January 2011

Eeeeeppp!! Stickers~

Assalamualaikum...

Aha! Jajang....Presenting Asyiqin the gedik~ Now, I'm even gediker. Wanna know why? Because somehow, I don't know why, out of the blue...my femininity surfaces. Ahaha...what does that have to do with stickers? I have no idea. Meeeerong! Let me be! It's my blog, I can say anything! *well, actually, I can't. Xpasal2 kne saman plak. Teehee~*

Hmmm...I want to show whoever is reading this...something. What I've become. From the rocker chick Asyiqin...to the graceful, down-to-earth, soft-spoken Asyiqin. *biar!* Okay2, I'm just joking around. Nononono...I'm still the same. Makin comel je~ Kuang3.


Ni keyboard laptop saye. Before...

After~ Ni setelah dilekatkan dengan stickers!

Comel kan? Comel kan? Comel kan?! Tgk3, ade hangul alphabets (huruf korea) plak tu~ hikhikhik...I'm overly excited right now. Ahaaa...and I bought a new pencil case since I left the one with all my stationery at home. *Haish, kicap cap kipas pon lupe. Sume bnde2 penting jugak yang tinggal kat rumah. Adehhhh =.=' * Pencil case pon warne perempuan. Someone once told me to buy/wear things other than black. Yes, I know. I'm too dull. Black, black, black...cm xde warne lain je. Kan dh kuar kefemininanku~ Abes sume nk pink. :p Qila yg pengaruh~

Ni plak. My new pencil case. Kecik je sebab stationery pon xde sgt. :'(

Oh, skrg juge kegilaan saye terhadap korea dh resurface. Lame die menghilang kerane disappointment yang disebabkan oleh abg sy. Long story, mls nk cite. :P




*Ape yg sy buat pagi2 bute ni? Huaaa! I want to sleep!! Dah, itu sj~