Saturday, 22 January 2011

Childhood memories + random stuff

Assalamualaikum..

Selesai sudah exam integrasi I. Now, we'll have to wait for the second one. Oooh how I am not looking forward to that. Anyway, since this weekend we're free and my room mates are all off to Bandung leaving the room and internet all to myself, I have a lot of time to think and reminisce the old days. Actually, topik ni timbul mase saye and Qiqilala pegi ke warteg untuk membeli makanan tengah hari, and on out way back kitorg terlihat beberape org kanak-kanak bermain sesame mereka. Membuatkan kitorg teringat about our childhood. And I found out that nowadays...not all the kids play as we played during our "era".

Waktu kite kecik dulu, saye pasti korg penah main Toi *ni yg kitorg panggil mase kat Penang dulu* atau Galah Panjang. Walaupun saye penah main sekali sahaje seumur hidup saye, tapi saye ingat detik-detik menarik, exciting itu. So exhilarating. Since saye pon first time main, saye takut2. I didn't know the rules. I just copied what everyone was doing. But I had a really good time. It was tiring. Running here and there, making sure nobody pass your line, preventing the other team from winning or at least stalling them, demotivating them like they didn't have a chance in winning. At the end of the day, stains on our shirts, pants, face even...tired from running all over the place, we had fun. And a chance to exercise. Ahahaha! Banyak lagi game2 mase kite kecik dulu, contohnye main pemadam, tepuk2 kad bagi terbalik, etc.

Batu seremban? Ever heard of that? Ohoho, sape yg xkenal, mau kne pang dr saye. Nak bragging skit. huhuhu... Dulu I was so good at this traditional game, I can go on batu seremban-ing dari start rehat sampai loceng habes rehat berbunyi. Main batu seremban kan perlu buat timbang2 batu tu. And each stone you timbang, akan dapat 2 markah. Kitorg main 7 batu, kalo dapat semua, boleh dapat 14 on one go. Banyak care main batu seremban ni. Bagi yang xtau, di sini saye nk cite sikit *saye tgh bosan, sy mau bercerite~* tentang batu seremban. Ade dua jenis, yang main dengan 5 batu, atau yang main dengan 7 batu. Since saye main dengan 7 batu, I don't really know much about yang 5 batu tu. Care mainnye, Baling ketujuh2 batu tu and ambil satu batu dari batu2 yang dh berselerak atas lantai akibat dibaling tu. The thing here, we have to kutip batu2 tu start dari 1, then 2 batu pastu amek the remaining 3 batu smbil baling ke atas batu first. You know what, saye malas plak nk cite. kalo nk tau, tny kwn2 anda yang tau. Hoho..

Saye just nk cite care berbeza main game. Ade yang amek 1,2,3...ade yang amek 3,2,1...ade juge yang gune sebelah tgn je, pakai tangan kiri, batu xleh lontar lebih dr kepale *this is hard kalo batu jauh2*, ade yang baling pakai tangan lain tapi tgkp gune tgn lain *yes, it's complicated*. Tapi sume2 ni sangat menyeronokkan. Berbanding dengan kanak2 zaman sekarang. Lihat shj adek2 kite, sepupu2 kecik kite...mereka lebih engrossed dengan internet, pusat sumber pembelajaran (psp), ipoo, xboxes 270, weeee, social networking instead of having a normal childhood. Yeah, mungkin some pikir...zaman dah berubah. Zaman dorg, teknologi dh took over. Zaman kite dulu internet blum didedahkan secare meluas. Kanak2 xreti gune internet, xreti chatting. I only knew about chatting mase darjah 6 but saye mule berchatting dgn kawan after abes form 5. Skrg ni? Budak sekolah rendah dh lebih dr berchatting. Mane dorg dpt sume tu? Adekah dari ape yang dorg didedahkan dari kecik? Zaman kite dulu ade macam ni jugak ke?

Memang bukan semua kanak2 skrg cmtu. Tapi saye cume rase sedih bile dapat tau tntg remaje skrg. Macam mane agaknye keadaan 10 tahun akan datang? I'm worried.

Wooohoo. cmne tibe2 bleh masuk topik ni? ahaha...xde fokus tul Asyiqin ni. Mule2 ckp pasal childhood, tibe2 je tukar pasal topik serius. Huhuhu...and ape kaitannye dengan permainan mase kite kecik dgn remaje skrg? Mungkin ade connectionnye somewhere, since saye boleh menjurus ke topik itu.

I am soooo bored right now. Xde mood nk study. Xde mood nak buat ape2. Nak bli kasut but knpe xde kasut yang lawa kat sini? Cais! Haih~

2 comments:

Anonymous said...

saye pon sedih jugak..
kanak2 seharusnya main kejar2 dan nyorok2 serta masak2! bukan games dan tv semate2!

tak salah kalau nak main game pon, tapi ibu bapa harus memainkan peranan la. mengehadkan waktu dsb. ini tidak, mereka berikan segalanya dengan alasan "tak mengapa, biarlah mereka di rumah sahaja, senang kami nak pantau". zahirnya mungkin boleh dipantau, tapi batin mereka, perkembangan emosi mereka.. apakah mampu dipantau?

kalau ini berterusan, agaknya.. bagaimanakah keadaan generasi akan datang?

Asyiqin said...

nice one.