Wednesday, 14 December 2011

Memang Pelik...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum~

Saye terpikir, cmne bleh camtu? Knpe terbalik? Bukankah patut sebaliknye yang terjadi? Hmm...And I kept on wondering and wondering but I couldn't find the answer. Maybe there isn't one.

Perasaan. Perlu dijaga? Dijaga oleh siapa? Perasaan siapa yang perlu dijaga? Diri sendiri? Mereka? Mereka yang tertentu? Orang yang kite sayang? Orang yang kite xsayang? Kawan kite? Ibu bapa? Banyak persoalan berlegar-legar dalam minda ni. Mane satu yang kite pilih? Atau kite xperlu pilih? Jaga perasaan semua? Dan korbankan perasaan kite sendiri?

Sangat complicated bile cakap pasal perasaan ni. Sometimes, people can accept something from someone but can't accept the same thing from another person. Like kejujuran. Certain people bleh terime kejujuran (truths yang usually menyakitkan) when dari mule kite kenal mmg die cmtu. Kalo kawan kite yang pada awalnya baik, ckp bertapis and tibe2 die mulut laser (jujur yang menyakitkan)...susah sikit nak terime kan? Btul x? Jadi mane dulu yang kite pilih/nak? Kejujuran atau menjaga perasaan dengan ketidakjujuran? Dilema kan? Tergantung tabah atau tidak kite terhadap kata2 mereka. And tergantung tabah atau tidak mereka terhadap kata2 kita.

Perasaan siapa yang perlu kite jage? Ni yang membingungkan. Mengikut perbincangan saye dan beberapa orang kawan saye tadi...mereka memilih untuk diam semasa marah. Which is equivalent to menjaga perasaan. Ditanye lagi, pada siapa yang mereka diam? Dorang kate, kawan2. Ok, reasonable sebab kite xnak konflik timbul antara kawan? Kan? Sebab susah. Why? Knpe susah kalo timbul konflik? Teori saye, mungkin sebab ikatan kite xseerat keluarga. Like van der Waals interaction dan covalent/ionic bonds. Bond antara kawan adalah seperti van der Waals forces (bukan semua) dan ikatan antara keluarga is like covalent/ionic bond yang sangat kuat (bukan semua). Van der Waals ni relatively weaker. And ionic bond ni sangat kuat. Nampak x kesinambungannye antara ikatan2 ni dengan kejujuran dan perasaan?

Kalo xdpt jugak, ok mari kite dalami lagi. Contoh: Kenapa secara umumnya, seorang kawan tanye..."cantik x bag/kasut/baju ni?" Majority akan memberikan jawapan yang kawan kite tu nakkan. Which is..."Cantik~ cantik sgt!". (ok, ini applicable to females only) Tapi in reality ape yang dipikirkan adalah sebaliknye (sbb masing2 ade taste sendiri). Kite bertindak menjaga perasaan die rather than berkate yang benar sebab itu yang menimbulkan satu ketegangan. Or maybe meninggalkan stain pada hati kawan kite tu yang kite susah nak hilangkan. Seperti stain minyak pada baju putih. Susah nak tanggal even dh gosok berkali2 dengan sabun. Berkurang mmg berkurang, but xhilang. Bile dgn kawan, kite perlu jage hati mereka baik2. Sebab dengan kejujuran atau tidak menjage perasaan, hubungan/ikatan tu akan goyah.

Lain kes dgn keluarga. Selalunye, org kate...nak kejujuran, tanye your family. They will provide you with every possible truth that you want. Sebab ape ini acceptable? Sebab air dicincang, xkan putus. Gaduh2 pon, akan baik balik...and the fights are left forgotten.

I think that 'truth hurts' when you get it from people other than your family. And I've wrote this before and at times, I think it's true. "We shove the people we love, we spare the people we don't really care". Ok, ayat tu harsh sedikit but utk rhyme punye pasal kan. ahaha..

Oh, bnde ni terlalu complex dan panjang kalo nak diteliti satu persatu. Sebenarnye ape yang saye katekan hanyalah 0.1% dari keseluruhan skop topik ni. Terlalu luas dan terlalu banyak teori dan banyak variants, persepsi, penerimaan. Haih banyak la! xterjangkau oleh saye.

Ini just ape yang saye pikir tadi, and it has nothing to do with the living or the dead. It has nothing to do with me, it has nothing to do with anyone. It's just a thought, my thought. Maaf kalo ade yang terasa tapi itu bukan niat saye. Oh perasaan~

Ok bye. Cha3~

3 comments:

::debby:: said...

sorry Iqin, if me, I cakapp je x cantik. dont hate me :P

alma-chan ♥ said...

sangat enjoy reading this ^^
yup, bila terlalu jujur dengan kawan, akan berkecai leburlah persahabatn tu..tapi what if our friend keeps doing the same bad habits or ape2 je lah yg menyakitkan hati kita?
diam saje or tegur? :)

Asyiqin said...

Deb: It's okay, I pon kadang2 (selalu!) camtu. Jujur terlebih. Sorry jugee~ Kite termasuk dalam minority la nmpknye. huhu

Alma: Glad you enjoyed! selame ni post2 aku mengarut je. huhuhu...

Hmmm, ttg tu...maybe perlu tny diri sendiri kot. Adekah worth it perasaan dikorbankan? Kesabaran dicabar? Setakat mane kite bulih sabar? Adekah ia mengganggu kehidupan/kewarasan kite?

Kalo kite nak perubahan, at least let the person know yang kite xsuke bnde tu. Preferably dgn care baik. Kite bertahan selame ni pon nak jage hati die kan? So, lets not waste our effort. Truskan by letting him/her know gently.

Kalo die ulang bnde same, then you got nothing to lose. At least ade usaha dari pihak kite. :)