Monday, 16 May 2011

Masihkah Kau Ingat?

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum~

Baru terbace satu post tentang seseorang ni di zaman sekolah die waktu form 3. Bile bace post tu, teringat waktu saye di zaman sekolah. Betape banyaknye beze saye dulu dan saye sekarang. Hehehe

I don't know if I've told about this before tapi saye suke zaman sekolah saye. Saye still nak cerite walaupun dh pernah cerite. Plus, saye bukan bercerita dalam ni untuk santapan kalian (but xhalang pon kalo nak bace since ini pon blog public kan), tapi untuk santapan diri di masa kelak. Bile dah tua2 bongkok tige nnti, kalo still celik IT lagi saye ni, saye nk bace balik sume yang saye tulis dalam blog ni. Takut lupe plak, boleh la mengingat kembali, ye dak? Itu pon kalo still boleh ingat URL blog ni la. Huhuhu...mintak dijauhkan la dari segala penyakit~

Hurm, ape la yang best sgt mase sekolah ni? Banyak! Tapi saye secare jujurnye suke waktu upper form iaitu form 4 and 5. Form 1 sampai form 3 pon best jugak. Masing-masing ade pros and consnye. Nak cite waktu form 5 la. Walaupun tahun tu tahun yang masing-masing pon sangat stress sebab nak SPM. Ade yang start dr awal masuk form 5 dah mule study bagai nak rak. Every night stay up. Memandangkan kene lights-off pukul 11pm, so boleh la nmpk kepale terkuar dari pintu masing2 nak dapatkan cahaye dari koridor sbb nak study. Alahai...rindunye~ Tahun tu jugak kitorg tinggal di blok tingkat bawah di mana warden yg sama2 tinggal di blok itu merupakan seorang ustazah yang garang xterkate. Kalo sehari xdgr suare die menjerit mmg xsah. Ustazah yang slalu buat spot check. Ustazah yang slalu check bilik setiap hari sebelum roll-call. Buat lawatan mengejut ke bilik2 nak tgk sama kitorg kekalkan kebersihan bilik. Huhuhu...rindu ustazah tu, maaf lupe plak name die. Sorry ustazah! And sekolah kitorg ni xdibenarkan bawak handphone, tapi tersangatlah ramai yang bawak sebenarnye. Boleh kire sape je yg xbawak. So, since ustazah ni slalu buat spot check, ramai la yang terkantoi bawak handphone and kalo nak tebus, kne bayau RM100. Pernah sekali tu die dapat kumpul sangaaaaaaaaaaaaaattt banyak handphone sebab die bongkar semua bilik time org tgh prep. Tapi alhamdulillah handphone saye terselamat walaupun sy hanye letak bawah bantal. Alahai, punye bernasib baik. Nonono, saye tetap salah sebab langgar peraturan sekolah. Huhuhu... Tiap2 malam bace surah Al-Mulk and kadang2 Yassin. Pastu same2 bace doa rabitah hati. Setiap minggu ikut turn bilik, setiap malam seorang kne bagi tazkirah. Mula la masing2 pening nak bagi tazkirah ape. Huuuu...rinduuu~

Haaa, ape yang saye suke sangat time form 5 ni? Saye suke mase prep!!! Saye sangat3 suke mase prep. Pelik kan? Slalu mase prep la org liat nak bangun ke kelas. Tapi, saye sangat semangat bile tibe mase prep. Saye suke pakai baju kurung. Jalan dari blok lalu kantin, lalu cafeteria, lalu susur gajah yang panjang, atau nak short cut lalu kawasan lapang yang semakin hilang rumputnye sebab orang slalu lalu situ smpi botak rumput, then lalu kelas2 lain dulu...straightttt lagi sampai hujung, belok kanan, straight lagi...sampai la ke kelas 510. Yang disebelahnya terdapat satu kawasan lapang yang kitorg slalu tgk time2 hujan sbb hujan banyak turun dari atap masuk ke kawasan tu, and kawasan tu sebelah kelas kitorg. Best! Mungkin org lain xtgk hujan turun tapi at least saye la yang tgk. Mase prep ni, amat lengang kelas2 form 5. Sebab sume pon fly. Tido kat bilik. Termasuk la rumatesku yang sempoi2. Rumate saye yang skema pon ponteng prep selalu (terpengaruh ngan yg sempoi2 tu la, adeeh). Time tu saye bersiap, bawak bag sume pegi ke kelas. And dalam perjalanan ke kelas tu jugak saya dapat nmpk sangat ramai org berdating. (tapi lagi ramai after prep hari sabtu) =.=" Malangnya I did nothing about it. Huuuu...saye hanya memberikan jelingan sinis sahaje. Xmampu nak tegur. Takut nau. Alhamdulillah kelas saye xde yang berdating. And boleh la saye tido dalam kelas sebab bosan sgt study sorg2 dalam kelas. uhuhu...

Prep malam la yang hectic skali. Bila kelas dipenuhi oleh classmates saye yang gile2, bermacam ragam la. Ade yang diam tapi lawak, ade yang cm boss, ade yang cm spastik, ade yang cm senyap je, ade yang bising (yg tolerable la)...macam2 la. Sangat best! Saye ade rumates yang sangat best! Saye sangat sayang memori2 ni. Priceless! Haih, rindunyeeee...

Aktiviti kitorg untuk raise money, kitorg every week kuar outing beli hotdogs. Jual. Ramai plak tu yang membeli. Aduhai~ Kitorg masak pakai rice cooker plak tu! Huhuhu...sangat innovatif la kawan2 ku~ Comel2 je masak hotdog pakai rice cooker. Ahaha...Jual2 ni dah jadi rutin mingguan kitorg. Waktu pasar malam pon jual2 jugak. Huuuuu, rinduu!

Bile dah nak abes sekolah, kitorg buat barbeque. Bakar ayam. Bergoyong royong yang perempuan siang ayam (btul ke word ni), buang lemak segale bagai, marinate, malamnye the guys bakar ayam. (banyak lg makanan tapi sy ingat ayam je sbb sy yg tolong cuci , marinate sume, yang lain org lain buat =P) Hasilnye....huaaaaa sedaaappp! Nikmatnye makanan yang kitorg buat sendiri. Huhuhu...rinduuu~

Inilah die,
org xde keje,
bercerite xingat dunie,
Memang nak kne!

Sekian dari saye yang xseberape,
sume mengarut belake,
dah lame xduduk melake,
jadi rindu xsemene.

Ok, sudah la tu,
mesti bosan dah kan you,
I pergi dulu~

Assalamualaikum~

5 comments:

ork3d said...

hey.fiza asiqin if im not mistaken aite??

Asyiqin said...

Huhuhu...I think you got the wrong person(macam penah dengan name tu btw tp xingat sape). I'm actually Nur Asyiqin. but, pape pon...salam perkenalan~

faizfaizah said...

rindu sangatlah dekat kelas 11 :(

Asyiqin said...

eh jah! ko still bace blog aku ke? huaaaa...terharu~

Haah3, rinduuu. korg xpe la slalu jumpe. korg dh brpe tahun xjumpe aku? haaaa....sejak amek result tau~

TT-TT kirim salam aku kat sume kalo ko jumpe dorg ok? =D

Asyiqin said...

oh jah, kalo ade fakta yang salah dalam post ni ko btulkan la eh, aku dh ingat2 lupe la.