Tuesday, 23 February 2010

Bandung Here We Come!!! Episode 1

Assalamualaikum~

Seperti yang telah dinyatakan dalam entry sebelum ini, saye dan Alma telah berkeputusan untuk berkunjung/melawat/melancong/berjalan2 di Bandung bersama kawan2 yang lain.

Apakah sebab utama saye mahu mengikut mereka?
  • Pertama, sebab pegi naik train!!!! When I found out that they were planning on going there by train, I automatically had the urge to tag along. I imagined something like the journey from 93/4 to Hogwarts. Ahhh...that would have been very nice~
  • Kedua, saye mau the experience kuar bersama kawan2 ke suatu tempat yang jauh. *Nak rase independent la konon*
  • Ketiga, ape lagi??? Ntah la. Rase gatal tangan nak mengambil gmbr2 selain dari di Jakarta panas tu.
  • Keempat, saye sudah fed up duduk di bilik yang kecil lagi panas itu...saye mau duk dalam aircond! *I'm referring to the van, hotel and Bandung in general*
Haaa...sudah terbukti kemahuan saye untuk ke Bandung amatlah kuat pada waktu itu. Tambahan pula, apabila Alma memberitahu bahawa die juge mahu ikut bersame...saye jadi makin excited dan bersemangat. Waktu kitorg bt keputusan tu adalah malam sebelum hari bertolak ke Bandung. Dan waktu bertolak adalah pada jam 6 pagi. Saye dan Alma, dengan tiade tiketnye...terpakse la bangun awal pade keesokan harinye so that dpt bli tiket same waktu ngan mereka yang lain.

Kitorg di blkg, mereka di depan~

Pada malam tersebut, saye xdpt tidur awal atas sebab2 tertentu dan hanya berjaye tido pd pkul 3 pagi dan dikejutkan oleh mbak pd jam 4.30pg. Meaning to say, I basically slept about 1 and a half hours only! Alhamdulillah, tiket yang kitorg dpt adalah pada waktu yg same dgn mereka yang lain. Namun, kitorg dpt seat yang blkg dan agak terpisah dengan mereka yang lain.

So dlm kereta api yg sgt sejuk itu, saye ingat nk tido sebab xcukup tido the night before. But xdpt tido lgsg! Pemandangan (cantik/jelek) di luar memang xdpt dilepaskan oleh mate ni. Ade je bnde di luar tu yg nk ditengok~ Rumah setinggan, rumah yg dilanda banjir dgn swirling current yang pade mulenye kitorg ingat mmg wujud di depan rumah2 mereka tetapi clearly we were wrong! Banyak gambar dicapture tapi memandangkan kereta api tu asyek goyang ke kanan ke kiri (takut gile time kereta api tu senget waktu corner...rase cm nk terbalik) ke atas ke bawah ke depan ke belakang, maka gambar2 yang diambil xlah selawa yang diharapkan.


Paddy field all the way~

Selepas 3 jam duduk dgn statiknye di kerusi kereta api tersebut, kami pon sampai la destinasi kami yaitu BANDUNG!! At that time, Bandung rase agak panas dengan matahari tegak di atas kepala dan sedikit membakar kulit puteri lilin ni.

FIRST STOP: TANGKUBAN PARAHU
Sejurus itu, kitorg dibawa ke van utk mengikuti tour *kononnye* around Bandung. First stop, Tangkuban Parahu *btul ke ni?dh xingat dh..adosh!*. Di situ terdapat beberape kawah yang boleh dilihat. 4 to be exact. Kawah2 tersebut merupakan tinggalan dari gunung berapi yang once active but now not anymore *did I get facts right?*. Hmmm...anyway, time kitorg smpi tu, mase itulah hujan rahmat datang mencurah2 ke ladang gandum, or in this case ke kawah2 volcano! Nasib baiklah, kitorg ade masing2 bwk payung. Walaupon basah lencun, kami tetap gagah mengexplore kwsn kawah2 kt situ. I noticed Malaysian (kami2) je yang bersemangat nk tgk kawah2 tu time hujan while everyone else were searching for shelter to avoid the rain. Kitorg bergambar dengan sakannye dalam hujan.

Sanggup basah untuk dptkan gmbr without the umbrella. Haaa... but best sgt time tu! Unlike kt Kawah Putih, kami tidak dibenarkan berada dekat dengan "lautan" sulphur tersebut kerana terdapat gas beracun yang mungkin akan menyebabkan kematian kalo terdedah kepadenye. So kitorg pon sudah cukup puas hati dengan melihat dari jauh *mmg jauh sungguh*.


Di Tangkuban Parahu, ade banyak la orang yang jual2 brg2 yang bermcm2. Dari bag, scarf, keychains, patung naruto, magnets, pens hinggalah ke strawberry dan rasberry. Dan mereka meletakkan harge yang sgtlah mahal mcm kitorg xtau dorg tgh menkelentong kitorg. Kadang2 tu barang yg patutnye 10k je bleh jadi 80k. Haaa...nk untung pon berpade2 la amek kesempatan tu~ Mereka berjiwa ketal mengejar kitorg smpi kitorg bli. Haish, Alhamdulillah saye xkalah time tu. Jiwa ketal menolak. ahaha...

Ha...kenape dipggil tangkuban parahu/perahu? Semase saye dan Alma sedang khusyuk2 tgk kawah, ade seorang pakcik *bukan Asip* yg tibe2 berade di tepi saye and start bercerite tentang asal usul name tmpt tersebut. Dikatakan bahawe kawah2 tersbt kalo dilihat dari jauh, kelihatan seperti perahu yang terbalik...thus the name! Tangkuban perahu or perahu yg terbalik. Ada legend di sebalik pembentukan kawah2 volcano tu. Kalo mahu info lanjut tntg legend bagaimane bleh terbentuk tangkuban perahu tu, sile la buat research lanjutan di mane2 website atau sumber luar yang bleh dipercayai. Jgn tgk kt buku medic plak eh! ahaha~

Setelah puas mengexplore, menangkap gambar, berjalan2 dalam hujan, maka kami pon bergerak ke van dan proceed to the second stop which was...



Haaa...tunggu entry seterusnye~ Dh lwt mlm, mau tido!


Sneak peek Episode 2 : water, butterflies, etc.~

8 comments:

Asip Hussin said...

cis..
cis..
cis..

aku mude lagi la.
by the way, mcmane trip to bandung? dengarnye mcm best je (cey, macam le aku x pegi skali haha)

AKIQIN said...

Haha..
Haha...
Haha....

Ko tue sgt la!!
trip to bandung? BEST2! except time duk dlm van...kne duk tepi sorg pakcik yg xbest. die xbyk ckp~

Haha..

Asip Hussin said...

isy..maybe die terkenangkan puteri gunung perahu yg die jumpe kt puncak tu kot..

AKIQIN said...

ahaha...yang mane?
yang "now you see now you don't" tu?
menyampah tul!
aku tau knpe pakcik tu diam je spjg jln~ ahaha

Asip Hussin said...

whooaaa. die main kasau ek??? hari tu kecik je name aku, skrg da besar, n berwarne kuning!!??

apsal pakcik tu diam?

AKIQIN said...

ahaha...nk bagi org nampak skit~
kalo kecik,mane nk nampak!

hmmm...pakcik tu diam sebab die terase ngan someone dlm van tu...
pastu bile org tny die sepuluh patah, die jwb sepatah je.

Asip Hussin said...

sape la insan bertuah yg buat die sedih tu yer..huhu

AKIQIN said...

ish...xleh2~
xleh bgtau. obviously kot~