Wednesday, 28 July 2010

Hari Serabutku...

Assalamualaikum...

Haaa...hari serabut. Jgn dibilang perkataan ini di depan aku, akan ku lempang die! *ahaha...xde la. saje je. xbrani pon nk lempang sape2* Seperti biase, saye dan PBL + makalah mmg bukan sehati sejiwa. Kami adalah dua garisan parallel yang xkan pernah bertemu. Saye xpernah rase excited bile PBL. Masuk je ruangan PBL tu, muke confirm masam. Nak senyum pon macam perlukan 3 tan energy utk muster up a smile. PBL 1 saye sentiase dalam keadaan xbersedia. Dengan ilmu xcukup segala macam, itu perkare biase buat saye. *I know, this has to stop! Anjakan paradigma!* Sentiase mendiamkan diri, malas nk bagi pendapat. Memang xde pendapat utk diberi pon sbb asyek2 blur. Dh berjuta2 kali PBL pon still xtau nk buat analisis masalah. Still xreti nk buat hipotesis, alih2 ayat same je sebab malas nk berdebat2. Nak buat rumusan masalah pon susah. *saye merujuk semua ini kepada diri saye dan bukannye ahli grup yg lain, sekian*

Then, selesai PBL 1. Kne buat makalah dan slides OHP/ppt utk presentation. Haaaa....ini yang mmg torture sungguh. Nak mule tu susah btul. Even ade semangat berkobar2 nk siapkan makalah the day PBL 1 tu selesai, mmg xkan tersiap la smpi la malam/pagi sebelum PBL 2 tibe.*Again, ini saye dan bukan org lain* Ramai je yang 3, 4 hari before PBL 2 dh siap makalah masing2. *Jeles!* Bile saye nk cmtu? Haih! Procrastinate is my middle name. Hahaha... Banyak tul dugaan dari kiri kanan atas bawah depan belakang. Lengah2 sebab tau ade mase lg. Mmg nk kne lempang! Ntah2 dh lempang pon xsedar lg. Kne lempang 3 kali then.

Semalam merupakan hari yang paling memenatkan untuk semester ni. *sume hari pon saye ckp penat, ntah pape!* Kitorg mule buat makalah hari isnin padahal PBL 1 hari rabu lepas. And PBL 2nye, hari rabu this week *arini la*. Memandangkan mmg dh xcukup mase, kami bertindak suatu yang kami blum pernah buat sebelum ni. *tong2! hihihi..saye xpenah buat. xtau la org lain cmne* So saye buat one part. Part saye je dh sampai 23 muke surat. Saye ni jenis kompleks...so, sume bnde pon masuk sbb sume rase cm important. Pikir punye pikir cmne nk pendekkan tapi xleh gak. Akhirnye saye just kurangkan space die. So that isi same banyak tapi dlm muke surat yg lebih sedikit. Maksudnye satu muke tu lg padat la.

Haaa..then, tibe masenye mengumpul data2, info dari org lain pulak untuk dicompilekan. Dh compile, kne edit plak. Mengedit tu je mengambil mase semalaman. Dapat tido pon brpe jam je. Mate dh berat, OHP xbuat lg. Makalah xsiap lg. Penat3! Kul 2.30++ pagi, kitorg mule buat slides OHP. Banyaknye xterkate. Tu pon dh singkat sesingkat singkatnye! Sebelum ni cume 5, 6 slides tapi arini 14 slides. Siap buat slides dlm kul 6.00 pagi. Mandi x lagi. Makalah xprint lagi. Mmg serabut! Then teringat...pendahuluan dan kesimpulan xbuat lg! Cmne ni? Tambah keserabutan. I'm not proud of all of these but mmg no other way dh. T***! Tu pon xsiap lg completely. Cover xbuat lg...daftar isi...daftar pustaka. Haih Asyiqin~ Ape nk jadi ni?

Bile agak2 lbih kurang siap *sbnrnye xsiap tapi ingat nk buat gune pen je* so saye nk print la. Dah pasang printer sume, plugged in. Sambung ngan laptop. Tekan "Print". Start printing...sehelai, due helai...tup! Hilang bunyi printing. Check2. Ces! Plug tercabut. Kne restart. Print balik. Sehelai...setangah helai...tup! Skali lagi. Ces3! Tercabut lg! Grrr! Restart balik. Mule print tapi amat sgt lambat. Check2...pada "Attention! Black" menyale2 menandakan ink hitam dh abes. What? Bukan aritu baru tukar ke? Aisey! Ape nk buat? Ape nk buat? Jam dh kul 7.26am. PBL start kul 7.30am. Sian Piqa terpakse tunggu saye siap2. Oleh itu, terpakse print kt kedai sblh kampus. Cari pendrive untuk masukkan file. Ade 4 pendrive yang saye simpan kt satu bekas atas meja but somehow arini sume tu hilang! Where did all of them go? Sape pinjam? Sume empat2 hilang? Nak pinjam yg Piqa, die tertinggal kt bilik org plak. Haih! Masalah3~

Arrgghhh!

Then, saye cari balik takut terlepas pandang. Sebab slalu kalo kalut2 cmtu sume bnde yg dicari xnmpk walaupun depan mate sendiri. So, scanning bekas tu berkali2. Kais2 mane tau tersembunyi belakang penanda buku ke...still xde. Rupe2nye ade dlm bekas satu lagi, syiling2 nyorokkan pendrive kecik saye tu. *pendrive tu sgt kecik!* Ok, transfer2. Then, lari ke angkot! Angkot dh nk pegi, saye jerit...Tunggu3! Die berenti, kami naik. Die pecut smpi kampus. Piqa ke ruangan skill lab, saye ke kedai. Lari lagi...smpi situ. Astaghfirullahalazim...RAMAINYE ORG! Mase tu dlm kul 7.35am. Alhamdulillah ade Hani kt situ, saye potong line bagi pendrive je Hani yang kt depan. *maaf kpd mereka yg saye potong line~* Then tunggu lagi. Nak print...nk jilid. Selesai sume tu kul 7.45am. Dh lambat!

Lari pecut ke kampus tapi xcukup tenage nk lari naik tangge so tunggu lift. Smpi tingkat tige, kuar lift pecut naik tingkat 4. Smpi ruangan skill lab saye. Alhamdulillah tutor xdtg lagi~ Saye yang tercungap2, krusi plak xcukup. Cilok je la kerusi luar tu. Duduk. Berkeringat abes sebab lari2. Dh lame xriadah. Stamina xsetinggi dulu2. Beberape minit lepas tu, tutor masuk.

Then, mule la PBL 2~ Saye tunggu turn. Kne present pasal mekanisme pencernaan sahaje. Alhamdulillah yang saye kne present tu adalah part yang saye buat. So, ade la jugak persediaan berbanding yang lain tu. Kalo kne present enzyme or hormone or struktur...mmg habes saye. Tercengang je la jawabnye. Saye perhati sorg2 present. Mesti ade "aaa..". Saye pikir, knpe sume org mesti "aaa.."? Saye ber"aaa.." sekerap tu ke? So, saye kuarkan handphone, record waktu saye buat presentation. Nampaknye, saye pon ber"aaa" jugak. Cis!

Kul 9.40am baru selesai PBL 2~ Alhamdulillah. Bleh la saye tido~ ahaha...Wow, bestnye hari saye! Exciting! Exhilarating! Lepas ni tgk Inception plak. Yeay!




P.S Buat Asyiqin in the future, sila la jgn buat cmni lg! Skali sudah. Jadikan ini sebagai teladan.



~sekadar catatan harian buat peringatan/teladan/kenangan~

5 comments:

alma-chan ♥ said...

wahhhhh iqinnnnnn..
hebattttttt..
8tepuk2 tgn*
seriously aku bce post ko ni smbl tenganga2 muluttttt..
:)

Asyiqin said...

hebat la sgt alma oi~~~
tension aku...
sape kaco mood aku mmg kne balik la.
ahaha hari ni aku brani counterattack.
no Asyiqin the nice girl...
only Asyiqin the fearless!
:D

imamuslim said...

aaaaaaaa

pening baca, banyak sangat tanda ?? !! dan nada ayat yang tinggi.

takpe iqin. tahniah!! sebab dah berjaya melaluinya..

kita punya turn pulak nnt.huhu =(

Asyiqin said...

Ahahaha...sorry la, dh cube utk kurgkan tapi sume perlukan tande2 tersebut dan nada ayat tinggi.

nnti kite edit ye..huhuhu~

Anonymous said...

ha?