Sunday, 14 November 2010

Asyiqin's Believe It or Not~


Assalamualaikum...

Sungguh tidak saye sangke yang saye telah pergi rafting yang merupakan satu aktiviti rekreasi outdoor yang lasak. Outdoor? Lasak? Macam xkene je dgn Asyiqin. Mmg pernah teringin menyertai aktiviti2 lasak cmtu seperti bungee jumping, rock climbing, skydiving...Amboih~ Tu berangan je. Mmg cm impossible je nk join bnde2 tu. Bersukan pon xleh outdoor, nk main yg indoor je cm bowling. Adohai. Tapi smlm, saye dengan nervous, anxious, berpeluh2nye memberanikan diri join rafting dgn kawan2.

I enjoyed it very much. The cold water, the scenery, the rowing, the pain, the fun, the excitement, the adrenaline rush, the teamwork, everything. I love it and I wish I could do all of them all over again~

Aktiviti ni diadakan di Puncak kalo xsilap. Saye sebenarnye xsure kat mane tempat tu. So assume je la kat Puncak ye. It took us about 4 hours to reach our
destination. Dgn jalannye yang berlubang sane sini, kami yg dalam bas ni pon ikut bergoyang2. Sometimes terase cm bas tu nk terbalik dh. Serius rase xselamat. Huhu...Tapi alhamdulillah kitorg smpi jugak akhirnye di tempat tu dlm kul 12tgh hari. Sampai2 tu kitorg solat jap, and dorg trus mulekan briefing pasal rafting tu. Ape yg perlu dilakukan dan ape yg tidak patut dilakukan, teknik2 mendayung, etc.

Saye digroupkan dengan Faiqah, Teha, Hajar, Faizah/Nadia dan komando Shahrul yang nasib baik la berbadan besar *senang skit nk tarik kitorg masuk boat kalo terjatuh...hehehe*. Mule2 tu mmg sedikit takut campur gementar sebab first time kan. Plus, sungguh banyak peraturan die...xtau la bleh ikut sume ke tak. Ahahaa...

Kitorg mule perjalanan mengharungi sungai aliran deras tu kul 12 lebih2 skit. Komando masing2 boat berbagai size. Ade yg baru 13tahun, berbadan kecik tapi kuat sungguh mengawal boat dan isi2nye yg berat. Mas Shahrul tu kate dorg diajar dr umur 7 tahun. Wow. Sakit tgn saye kalo mendayung setiap2 hari dr umur 7 tahun. huhuhu...

Sungai tu ade bahagian yang beraliran deras, ade yg tenang...and mase air tenang tu la kitorg menikmati scenery yang indah. Rase cm kat sungai2 Sarawak, Sabah je. *macam la Asyiqin penah pegi sane* Tapi amatlah lawa, cantik, indah, permai, tenang. Ade rama2 terbang sane sini kat bunge2. Comel but menakutkan! :D Sungai tu penuh dengan batu2 besar, sederhana dan kecik tapi kebanyakannye besar2 la. Baru la challenging skit berrafting, ye dak? Boat kitorg pon dah banyak kali tersekat antara batu, atas batu, bawah batu. Mas Shahrul pon byk kali kne turun dari boat, tarik boat lepas dr batu. Kitorg senyap je duk dalam boat. Kadang2 tu tolong la jugak goyang2kan boat. Teha mmg banyak menolong bile smpi bab2 menggoyangkan boat ni. ahahaha...no offence ye Teha. Just kidding~

Gambar hiasan.

Penah jugak boat kitorg tersepit dengan satu lagi boat antara due batu smpikan terbalik boat2 kitorg. Yang dalam boat pon sume jatuh ke dalam sungai yang arusnye deras tu. Banyak yang tersepit bawah boat and ade jugak yg terhanyut dibawa arus tapi sempat ditarik oleh salah sorg komando2 yang stay guard kat situ. Kasut2 kitorg pon dibawa arus, ade yang kasutnye xdpt diselamatkan dan terpakse la berkaki ayam balik. Alhamdulillah kebykan dari kasut kitorg diselamatkan oleh ahli boat lain yang ade kt depan. Dah la kasut org lain...adohai~

Oh, byk kali juge la saye jatuh ke dalam sungai tu. Due kali mase main game. Terjatuh ke blkg, air masuk hidung...ooo sungguh pedih~ Sekali lagi mase boat terbalik tu. Syok jugak jatuh. hihihi... Sape yang kenal saye, mmg akan kate saye ni mmg accident-prone. And saye pon makin lame makin percaye yang di mana saje saye berade, saye akan terlibat dlm satu kejadian sama ada akan menyebabkan kecederaan atau suatu perkare yang tidak sepatutnye berlaku. So, di sane...terjadi jugak la accident kat saye. Ingatkan nk dekat abes tu mmg xde bnde yg buruk berlaku. Tapi rupenye bile dh smpi akhir tu la byk yg berlaku. Well, xde la byk mane. 2 bnde je.

1. Mase kitorg tersangkut kat batu2, kitorg disuruh pindah ke belakang boat so that senang lepas dr batu tu. Masing2 pegang pendayung bersame. And time nk kembali ke tempat asal, salah satu pendayung tu terlanggar mulut saye. Rase gigi diketuk. huhuhu....And tibe2 darah mengalir. Bibir pecah. Depan belakang berdarah. Tanpa berlengah mase, bengkak pon timbul. Sampai susah saye nk tutup mulut. Mesti lawak kan?? Malangnye saye xsmpt tgk mase bibir bengkak. Bile nk tgk cermin balik tu, dh surut. Haih...terlepas peluang nk tgk bibir angie jolie.

2. Ni mmg terjadi akhir2 rafting. Mase nk kuar boat. Saye letak tangan kt pinggir boat tu. Sume nk kuar dari boat tu sbb dh smpi ke penghujung rafting area. So, org depan saye pon nk kuar jugak. Mase die nk kuar die duduk kat pinggir boat tmpt saye letak tgn saye. And crack! Bunyi ibu jari terlebih bengkok dr yg septutnye. Trus rebah saye masuk balik dlm boat tu sbb kesakitan yg amat. Xdarah tapi sakit. Bibir berdarah2 tapi xsakit plak. Pelik!

However, I had a great time despite the accidents. Kne lebih berhati2 lepas ni~



P/S: Hati membare! Anda tolong la jgn spoil hari2 kitorg!

5 comments:

Zaim Van Java said...

jeles2~~~

Anonymous said...

well done!! mane gamba yang sebenar??
nak tgkk!!1

Asyiqin said...

Anomymous: gambar sebenar? adohai, kitorg xbwk kamera la plak mase berrafting tu. kang dgn kamera2 terhanyut dgn arus kang. Tapi ade sorg amek gmbr. But i dont know how to get the pictures from him.

fatihah~ said...

iqinnn

soriiii. hehehehe.
i rasa u xbley duduk depan i la dlm bot. sbb tu jadi xciden berbagai2. sorriiii..

Asyiqin said...

Ya Allah...
Teha, tu sume accidents...bukan awak sengaje. Btul x? Kite pon dh baik dh.Lain kali bleh pegi lagiiii~ Yeay!